Bývalý klášter augustiniánů ve Fulneku se bude opravovat. Ještě předtím ho ale zkoumají archeologové

16. prosinec 2018

Augustiniánský klášter ve Fulneku je sice nenápadný, ale zato historicky cenný. Uprostřed se totiž zachoval unikátní gotický ambit, tedy křížová chodba. Ještě před plánovanou rekonstrukcí budovy ji teď zkoumají archeologové. Hledají tam ostatky věřících, které tam v minulosti pochovali.

Dvojice archeologů pracuje v necelý metr hluboké jámě přímo uprostřed chodby s obrazy křížové cesty.

„Na dně jsou zbytky poměrně dobře zachovalých rakví vzhledem k tomu, jaká je tady vlhkost, jak ty hroby stahujou vodu,“ ukazuje na zašedlou dřevěnou desku v hlíně mladý archeolog Národního památkového ústavu Ondřej Anlauf.

„Kostry nebožtíků, kteří tam byli uloženi, ty už jsou v současnosti vytaženy. Ty už tak zachovány nebyly, protože ta voda pomohla k jejich rozkladu,“ dodává.

Archeologové hledají hroby v křížové chodbě bývalého kláštera

Jáma je plná štítků s čísly, kterými si archeologové označují jednotlivé vrstvy zeminy nad hroby. Podlaha chodby se totiž kvůli rozpadu dřevěných schránek s ostatky zemřelých opakovaně propadala. A to se právě tady nedávno stalo.

V křížové chodbě leží hlavně místní šlechtici a měšťané. „Ti lidé byli pohřbívání ve všech čtyřech chodbách ambitu, v celém tom prostoru plošně omezeném po dobu několika staletí. To znamená od výstavby toho zděného ambitu někdy kolem roku 1400 až po ten sklonek 18. století. Takže to budou řádově desítky pohřbených jedinců,“ říká vedoucí výzkumu František Kolář.

Další dvě jámy zvané odborně sondy vykopali archeologové taky v rajské zahradě, kterou křížová chodba neboli ambit obepíná. Našli tam další ostatky nebožtíků. Ty jsou ale starší než klášter. Ještě před jeho stavbou byl na místě hřbitov.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související