Bývalý guatemalský diktátor stále není ve vězení za podíl na genocidě více než 1700 domorodých Mayů

Bývalému guatemalskému diktátorovi Efraínu Ríosi Monttovi se stále daří vyhýbat vězení. Dnes 88letý Montt byl přitom už v květnu 2013 v Guatemale odsouzen k 80 letům nepodmíněně za podíl na genocidě více než 1700 domorodých Mayů v nejkrvavější fázi 36leté občanské války, tedy v letech 1982 a 1983.

Server Hlasu Ameriky píše, že Montt se odvolal a tento týden bylo odročeno další líčení, když jeho obhájci požádali o výměnu jednoho ze soudců.

Už necelé dva týdny po rozsudku zvrátil verdikt Ústavní soud kvůli technické nesrovnalosti, na kterou poukázali diktátorovi obhájci ve snaze nástup svého mandanta do vězení donekonečna odkládat. Teď zase tvrdí, že jeden soudce je podjatý.

Montt se pondělního přelíčení zúčastnil na nosítkách a obhájci tvrdili, že je nemocný. To jen posílilo obavy, že by mohl spravedlnosti uniknout.

Podle představitele Human Rights Watch Josého Miguela Vivanca vývoj případu ukazuje, že guatemalské soudnictví není nezávislé a podléhá politickému tlaku.

Rozsudek nad Monttem všichni vítali jako justiční přelom v této středoamerické zemi, kde za krvavé občanské války v letech 1960–1996 přišlo o život skoro čtvrt milionu lidí.

Za Monttova působení v čele Guatemaly vláda zahájila nelítostnou ofenzivu, při které vojáci znásilňovali, mučili a zabíjeli mayské vesničany, jež podezřívali z napomáhání marxistickým povstalcům.

Tisíce Mayů byly donuceny ze země odejít anebo vstoupit do polovojenských milicí, které proti vzbouřencům bojovaly, připomíná Hlas Ameriky.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio