Být táborový vedoucí je nejlepší manažerský kurz života, říká Balcar z církve českobratrské

11. červenec 2021

Vést dětský oddíl přináší lidem to, že se naučí dělat věci za dobrý pocit, myslí si Barbora Trojak, mluvčí Junáka. „Skautští vedoucí i ti z jiných táborů, které jsou nekomerční, jsou dobrovolníci. A příprava tábora je obrovská práce. Naučí je to věnovat svůj čas a energii druhým jen tak. Hodně věcí si osvojí a tyto dovednosti jsou k nezaplacení,“ vyzdvihuje.  

S tím souhlasí i Martin Balcar z Českobratrské církve evangelické. „Je to nejlepší manažerský kurz života. Všechny vysoké školy, všechny cambridge a oxfordy se tomu nemohou rovnat. Tím se v dětství naučíte kooperovat s druhými, něco vidět a přestoupit na druhou stranu, organizovat, mít zodpovědnost,“ vyjmenovává přínosy táborů.

Čtěte také

„Čím jsem starší, tím víc si říkám, že jsme byli trochu blázni, když jsme byli mladší. Nechci strašit, ale je to zkrátka veliká zodpovědnost za bezpečnost dětí... Ale ono to dopadá dobře,“ připouští Balcar a zdůrazňuje: 

„Umět převzít zodpovědnost považuju v dnešní společnosti za jednu z nejdůležitějších věcí.“

Barbora Trojak vyzdvihuje i to, že v týmu vedoucích tábora se lidé naučí rozpoznat, jaká role je pro ně samotné nejlepší. „Každý je dobrý na něco jiného. Někdo může být skvělý hospodář, ale s dětmi to tolik neumí. Nemusíme všechno spojit v jedné osobě. Ale když se tým dobře poskládá, dobře si rozdělí práci, tak je to naprosto skvělá škola života.“

Jak se tábory a vedoucí vyrovnávají s letošními protiepidemickými opatřeními? Jak dlouho trvá připravit tábor? Poslechněte si celou Vertikálu, moderuje Eva Hůlková.

Celé Polsko teď napjatě sleduje prověřování kauz, které souvisejí s půsbením kardinála Stanislawa Dziwisze. O jaké případy se jedná a kdy bychom mohli znát výsledky vyšetřování? Jaké je postavení Svědků Jehovových v Rusku? A jak církve a náboženské spolky pomáhají lidem postiženým pandemií covid-19 v Brazílii? Také to jsou otázky, na které se pokusí odpovědět první část Vertikály, moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , Naděžda Hávová , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.