Byli předkové čtyřnožců hluší?

9. listopad 2010
Monitor

První čtyřnožci, kteří kdy vystoupili z vody, to neměli jednoduché. Nová studie naznačuje, že na souši mohli být prakticky hluší.

Nejbližšími příbuznými žijících čtyřnožců jsou africké ryby bahníci (Protopterus), které dýchají vzdušný kyslík. Jsou to živé fosílie, které vypovídají o tom, jak kdysi probíhalo velké stěhování z vody na souš. Tato změna mimo jiné kladla velké nároky na smysly živočichů a jednou z důležitých vlastností pro přežití v novém prostředí bylo to, jestli živočich dokázal vnímat zvuk přenášený vzduchem. K tomu je zapotřebí ucho vybavené bubínkem, jehož chvění dále přenášejí sluchové kůstky.

Bubínek se však u různých linií čtyřnožců vyvíjel zcela nezávisle. Navíc se objevil relativně pozdě – v době triasu, tedy více než 100 milionů let po vzniku prvních čtyřnožců. Logicky se nabízí otázka, co vlastně první čtyřnožci slyšeli. Dánští výzkumníci se na to rozhodli „zeptat“ bahníka západoafrického (Protopterus annectens). Rybu lehce uspali a měřili reakce jejího mozku na různé zvuky a vibrace. Zjistili, že bahník podobně jako dnešní obojživelníci dobře vnímá vibrace o nízké frekvenci, ale zvuk přenášený vzduchem prakticky neslyší.

Pokud se ucho bahníka podobá uchu prvních čtyřnožců, můžeme z toho vyvodit logický závěr: první čtyřnožci se na souši zřejmě museli obejít bez jednoho smyslu. Chybějící sluch jim však do jisté míry kompenzovalo vnímání zemí přenášených vibrací.

Zdroj: ScienceDaily, Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.