Byl nebo nebyl Karel IV. Čech? Odpovídá historik Petr Čornej

3. květen 2016

V rozhovoru s bývalým žákem Ondřejem Kepkou se ale dostalo i na otázky školství anebo na revoluční kvas po upálení mistra Jana Husa.

„Karel byl především Evropan, ale určitě se také cítil být českým králem, vždyť byl po matce Přemyslovec. Na to dnes často zapomínáme. A pokud si klademe otázku, zda byl či nebyl Čech, musíme se na to podívat optikou doby,“ upozorňuje historik Petr Čornej.

„Tehdy se tolik nectil národnostní kontext. Spíše se vnímalo území, prostor. Karel IV. by se bezpochyby označil za panovníka Bohemie. Taky si musíme uvědomit, že byl římským císařem. Vládl nad územím tak trochu připomínajícím dnešní Evropskou unii.“

Porevoluční husitská deziluze

Čornej vypráví o historii se zanícením. Uhodnete například, o jakém roku mluví, když říká: „Byla to předrevoluční doba. Doba těhotná změnou. Člověk je plný nadějí, pak prožívá karneval a po revolučním mejdanu následuje deziluze.“

Nepopisuje události roku 1989, ale let 1419–1427. „Je to osmiletí, kdy byl člověk opilý štěstím,“ myslí si Čonej jako jeden z poradců při vzniku nového filmu o Janu Husovi. Kromě toho ale působí mnoho let jako pedagog. Na školství má jasný názor.

Úroveň vzdělání

„Úroveň vzdělání současných žáků je čím dál nižší,“ konstatuje v klidu, bez zbytečných emocí. Přisuzuje to hlavně snaze o přílišný liberalismus, rozvolnění školních osnov a ztrátě učitelských osobností, které by se v tomto „volném trhu“ mohly úspěšně pohybovat.

prof. Petr Čornej
autor: Ondřej Kepka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.