Byl Edison zloděj? Podle kritiků si nechal patentovat řadu cizích vynálezů

18. říjen 2016

Svět si dnes připomíná 85 let od úmrtí Thomase Alvy Edisona. Geniální vynálezce je podepsán pod téměř sedmnácti sty patenty. O platnosti jeho nároku na řadu z nich ale panují pochybnosti a některé z nich dokonce podle kritiků ukradl. Díky jeho soutěživé povaze se dostal taky do řady osobních sporů s tehdejšími vynálezci.

Už za svého života čelil Edison velké kritice co se vlastnictví patentů nebo pracovních podmínek týče. A to hlavně ze strany svých, většinou už bývalých, zaměstnanců. Nejznámější jsou jeho spory s dalším geniálním vynálezcem Nikolou Teslou. Zmiňme třeba takzvanou Válku proudů, kdy oba vynálezci bojovali o to, zda budou Spojené státy americké elektrifikovány střídavým nebo stejnosměrným proudem.

Válka proudů

Edison prosazoval, aby byly Spojené státy plošně elektrifikovaný stejnosměrným proudem. Ten byl podle něho bezpečnější, lépe se přenášel na velkou vzdálenost a v neposlední řadě už Edison v té době investoval velké prostředky do infrastruktury pro tento systém. Na druhé straně stáli Tesla a další vynálezce George Westinghouse. A spor byl skutečně vypjatý – aby Edison dokázal, že střídavý proud je nebezpečný, nechal dokonce elektřinou popravit slona.

Slovanský Edison Nikola Tesla (1856 - 1943)

Nakonec ale tuto „válku“ prohrál. Teslovi se podařilo vyvinout efektivní generátory a motory na střídavý proud. Navíc byl celý systém nakonec levnější a americká města hromadně přestupovala na střídavý proud. Teslu ostatně poháněla i osobní zášť. Edison mu totiž v době, kdy byl Tesla jeho zaměstnancem, slíbil, že pokud vylepší generátory na stejnosměrný proud, vyplatí mu 50 tisíc dolarů. Když se to Teslovi po měsících práce povedlo a přišel si za Edisonem pro peníze, Edison se mu vysmál s tím, že to byl vtip, a nabídl mu zvýšení týdenní mzdy z 18 na 28 dolarů.

Kradl Edison patenty?

V souvislosti s Edisonovými krádežemi patentů se mluví třeba o kinofilmu, gramofonové desce nebo elektromobilu. To jsou vynálezy jeho zaměstnanců, které si ale Edison přivlastnil. V řadě dalších případů si nechal patentovat vynálezy, které už vynalezl někdo jiný. Třeba právě slavnou žárovku, kterou mu všichni připisují. Princip žárovky byl objeven o 50 let dřív, než si svítidlo nechal Edison patentovat. Na druhou stranu je nutno dodat, že původní návrh velmi vylepšil. Když Edison zemřel, údajně všichni v Americe nechali zhasnout světla.

Žárovka (ilustrační foto)

Taky se mu připisuje vynález duplexního telegrafu, tedy systému, ve kterém mohly informace putovat oběma směry zároveň. Ale ani v tomto případě není Edison prvním, kdo s nápadem přišel. Vynálezce Moses Farmer ukázal takové zařízení už v roce 1859. Edison ho opět vylepšil a patentoval jako své vlastní o 15 let později. Na druhou stranu, i přes všechny tyto přešlapy se odborníci shodnou, že přínos Edisona byl obrovský. Hlavně pro to, kolika vynálezům díky podnikání pomohl dostat se mezi lidi.

autoři: ono , jpr
Spustit audio