Bůh je všude kolem, je to něco mezi nebem a zemí, říká jazzová zpěvačka a skladatelka Jana Koubková

4. červenec 2020

REPRÍZA | „Chtěla jsem být vždycky novinářka, ne zpívat. Odjakživa mě baví psát, všímat si, dělat si poznámky. Řekla bych, že i moje muzika je taky taková novinařina,“ říká jazzová zpěvačka, textařka, skladatelka, pedagožka a spisovatelka Jana Koubková.

„Byla jsem mladá a zkoušky na žurnalistiku jsem neudělala, což bylo v době komunismu dobře. Vyučila jsem se nakonec elektronavíječkou," říká Koubková.

Ejchuchu a co teď

„Není všechno ejchuchu. Už jsem něco zažila. Začínám se právě trochu trápit, protože v roce 2016 jsem u Supraphonu vydala cédéčko, na které jsem pyšná. Jsou to všechno mé texty, částečně má hudba. Mám tam kolegy, kterých si vážím. Ta deska se povedla. Mám tam i klip, který je animovaný. A teď jde o to, co dál. Navíc i proto, že doba je taková, jaká je. Musela jsem si všechno sama zaplatit, výrobu i klip. Cédéčka se špatně prodávají, sponzoři moc nejsou,“ říká zpěvačka a pokračuje:

„Pořád mně to dobře zpívá. Potřebuju vědět, co chci a co mám vymyslet. Aby to šlo ze mě. Chtěla bych udělat možná knížku pro děti nebo mluvící knihu o svém životě, s pozadím zvláštní hudby, která by sem tam víc vyjela. Aby si lidé také poslechli, že není jen hudba, ale i život kolem, který je všelijaký, a člověk ho musí řešit. Nebo bych chtěla dělat Johanna Sebastiana Bacha, úplně jinak, s jinými zvuky, nebýt tím vážným interpretem. Bach je velmi jazzovej, on svinguje. Ale na to bych musela hodně, hodně cvičit.“

Hřebík, který vyčnívá, se musí zatlouct. A to přesně vystihuje komunismus.
Jana Koubková

Něco mezi nebem a zemí

„Když mně někdo dá otázku, jestli věřím v Boha, tak nikdy nevím, jak to mám říct. A pak mi došlo, že Bůh je všude kolem. A je to něco mezi nebem a zemí. Nejsem schopná věřit v tu laskavou, živou bytost. Věřím, že je něco mezi nebem a zemí a můžeme tomu říkat Bůh,“ vysvětluje Jana Koubková Barboře Tachecí svůj vztah k Bohu.


Jazzová zpěvačka, textařka, skladatelka, pedagožka a spisovatelka Jana Koubková se narodila 31. října 1944 v Roztokách u Prahy. Zpěvu se věnuje od útlého dětství jako členka sborů a vokálních skupin. Coby sólová jazzová sólistka se prosadila v roce 1975 v Jazz sanatoriu Luďka Hulana. Prošla řadou různých stylů od blues, swingu, mainstreamu přes bebop, latin, free až po world-ethno a fusion. V roce 1981 založila festival jazzových, bluesových a rockových zpěváků Vokalíza. Šest let působila na Pražské státní konzervatoři v oboru interpretace. Skládá písně a filmovou hudbu, působí v rozhlase, píše fejetony, sloupky a poezii. Vydala dvě knihy: Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí a Jany Koubkové na záznamu.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová

Související