Budova staré radnice v České Skalici se poprvé v historii otevírá jako památka pro širokou veřejnost

23. říjen 2021 08:48

Stará radnice na náměstí v České Skalici bude dnes po mnoha letech opět otevřená pro veřejnost. O návštěvníky se postarají průvodci, kteří stavbu ukážou od sklepa až po nejvyšší patro, zároveň promluví o její historii. Město, které tuto kulturní památku vlastní, navíc prosí veřejnost o nápady pro její další možné využití. 

Jiří Kmoníček z Centra rozvoje Česká Skalice nás vede společně s nezávislou starostkou Gabrielou Jiránkovou do prostor bývalé radnice. Teď jsme se to ocitli v jaké místnosti, co tady bylo?

Čtěte také

„Těch věcí tady bylo spousta, protože historie staré radnice je bohatá. Byly tady kanceláře, chvíli okresní soud, také tady bylo vězení. Ale ne přímo v těchto prostorách. Kdysi tu byla také knihovna a divadlo. A myslím, že i první literární muzeum Boženy Němcové."

Když už se bavíme o tom, co všechno tady bylo, jak je vlastně tato budova stará?
„Byla dostavěna roku 1864. Stará radnice vyhořela a několik let se s ní nic nedělo. Až v onom roce 1864 vznikla nová, novogotická stavba. Rád vás ní provedu. Je to prostor vysoký i rozlehlý. A je tady i sklep."

Sklep vynecháme a stoupáme rovnou do prvního patra.
„Tady je zvláštní i to, že radnici vlastně tvoří tři budovy se třemi samostatnými čísly popisnými."

Stará radnice na náměstí v České Skalici bude po mnoha letech opět otevřená pro veřejnost

Budova je to krásná a tvoří dominantu zdejšího náměstí. Má i věž. Proč je ale prázdná?
„Je to nejvyšší budova českoskalického náměstí. Ale její stav bohužel není v tuto chvíli vyhovující k tomu, aby se naplnila. Proto také probíhá den otevřených dveří. Chceme ukázat stav budovy veřejnosti a dát také prostor k tomu, vyjádřit se k budoucnosti prostor."

Čtěte také

Jsou na městě nějaké nápady, co by tady mohlo být?
„Musím říct, že právě nápady nejsou úplně jednotné. Myslíme si, že právě proto, že se jedná o dominantu města, tak bychom chtěli, aby do její budoucnosti mohli promluvit i občané. Říct si, co jim například v České Skalici schází a co by této budově slušelo nebo co by si zasloužila," říká Gabriela Jiránková.

Budova staré radnice v České Skalici na Náchodsku bude historicky poprvé otevřena pro veřejnost v sobotu 23. října 2021 od 13:30 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související