Budoucnost Zelených

24. červen 2009

Od té doby, co Zelení nedosáhli na pět procent ve volbách do Evropského parlamentu, se o nich přestalo mluvit. Martin Bursík navíc rezignoval na vedení strany, což jí také neprospělo. Já vím, že to slíbil a že to předsednictvo strany akceptovalo, ale přesto bych řekl, že je to - viděno objektivně - mírně nezodpovědné a že to v současné situaci nikomu nepomůže. Ba právě naopak. Proč?

0:00
/
0:00

Zelení prožívali se svými čtyřmi ministry v Topolánkově vládě asi hvězdné chvíle, které se už zřejmě nevrátí, ale zároveň plnili úlohu třetí strany ve středopravicové koalici, i když ve sněmovně zasedalo jen šest jejich poslanců. Jejich možné a - bohužel - pravděpodobné vymizení z Poslanecké sněmovny sice sníží asi počet stran ve sněmovně, ale - souzeno dle posledních preferencí - může nastolit i levicovou vládu sociálních demokratů s komunisty, nebo vládu velké koalice sociálních a občanských demokratů, což je obojí řešení, jež pravděpodobně neprospěje této zemi. Paradoxně by možná naší politické scéně pomohlo zamíchání karet stranou Top 09. Možná, že pravicovost Zelených a tím i jejich určité ideologické vyhranění bylo dáno osobou stranického šéfa, který má - vedle zelených znalostí i smysl pro politické ambice strany. Naprosto ale nevadilo, že stranu volili i lidé, toužící jen po respektování přírody, neboť i v tomto směru jim Bursík mohl vyhovovat. Méně už možná jak Kateřina Jacques se svým nešťastným tématem biomasy v pořadu Jana Krause, tak ovšem i Olga Zubová, která údajně neví, co to jsou skleníkové plyny. Ať už však měli Zelení jakékoli znalosti, rozhodně se zasloužili o rozšíření jevu alternativních zdrojů energie, které si pomalu vydobývají, i svými několika málo procenty, trvalé místo mezi zdroji energie. I šetření energiemi je jejich zásluha. Jen nerozumím rozpačitému vztahu k jaderným elektrárnám, byť s dosud nevyřešeným problémem ukládání vyhořelého paliva. Bez elektřiny se totiž neobejdeme a jakékoli jiné elektrárny, založené na spalování čehokoli, zamořují ovzduší skleníkovými plyny.

Snahy, toužící po respektování přírody byly ovšem naprosto přirozené po čtyřicetileté vládě komunistů, kteří přírodu brali v úvahu, jen když se jim to hodilo a když nestála v cestě tak zvanému plnění plánu či politickým cílům, jímž bylo na příklad ubytování sovětské armády v našich objektech. Svědkem této minulosti je bohužel i chystaná obří zakázka na odstraňování ekologických zátěží země. Ale pak tu byl i druhý, neméně důležitý, vysloveně politický aspekt. Zelené volili i lidé, kteří nechtěli volit žádnou z velkých stran. Byli tedy Zelení pro ně jakousi protestní stranou. Pro všechny ty, jimž se nelíbilo mnohdy arogantní chování velkých stran. A pro tohle všechno bude politickou ztrátou této země dočasné vymizení Zelených z naší politiky. Pomůže mu - bohužel - i odchod Karla Schwarzenberga a jeho přítomnost ve straně TOP 09, protože bývalý ministr zahraničí, jenž byl za Zelené ve vládě, je nesmírně populární osobou. I pro své šlechtictví, protože českých šlechticů nemáme zrovna přebytek a pro mnoho voličů představuje prototyp čestného politika, výjimečného na naší politické scéně.

Chirurgický řez, k němuž ve Straně Zelených došlo v souvislosti s vyloučením Dany Kuchtové, Olgy Zubové a Věry Jakubkové byl asi nutný. A není bez zajímavosti, že teď, po rezignaci Martina Bursíka na šéfa subjektu se Dana Kuchtová pokouší o nový vstup do strany. I když současný šéf Ondřej Liška není zřejmě touto skutečností nijak nadšen. Soudím tak alespoň dle jeho slov, cituji dle Lidových novin: Jelikož důvody k jejich vyloučení, jako je porušování stanov a destruktivní jednání, nadále přetrvávají, nevidím žádný prostor, aby se do Strany Zelených mohli vrátit, konec citátu. Znovupřijetí vyloučeného do strany totiž prý musí schválit předsednictvo strany.

Nejasné jsou dosud záměry Olgy Zubové. Ani ona prý nechce štěpit Zelené, ale o znovupřijetí do strany - alespoň podle tisku - zatím nezažádala. Všichni asi máme ještě před očima její billbordy před evropskými volbami, které však přesto získaly tak zvané Demokratické straně zelených ve volbách jen málo přes půl procenta hlasů. Olga Zubová se nedávno ostentativně zúčastnila, jako jediný politik, problematické demonstrace středoškolských studentů za odklad státní maturity a studenti údajně vyvolávali její jméno. Někteří z nich budou prvovoliči, takže zviditelnění to bylo jako hrom. Jenomže k čemu? To není dosud jasné.

Zelená problematika - podle mého názoru i podle složení zahraničních parlamentů - stále žije, ať už se naši Zelení do sněmovny letos dostanou nebo ne. Možná, že si ale budou muset nejprve ujasnit a veřejně prohlásit, co a koho vlastně chtějí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio