Budoucnost patří digitálnímu rozhlasovému vysílání aneb Výhody přechodu na DAB+

Po televizi pokračuje digitální revoluce i na rozhlasových vlnách. Jaké výhody přináší digitální rozhlasové vysílání DAB+, se pokusíme vysvětlit v Seriálu týdne.

Čtěte také

Větší počet stanic na výběr, lepší pokrytí, kvalitnější zvuk a na displeji třeba aktuální zpravodajské titulky a informace o počasí. I to nabízí digitální rozhlasové vysílání DAB+.

První díl o multiplexu a rozmanitých datech, která se z něj dostávají do digitálních rádií, připravil Štěpán Sedláček.

Když ladíte klasické analogové rádio, kromě slov a hudby slyšíte směsici šumů a ruchů. Naproti tomu digitální rádio DAB+ spustí rovnou čistý zvuk a vůči různému rušení je odolnější, přitom jeho vysílačům stačí méně elektřiny. Jak je to možné, to pro druhé pokračování seriálu zjišťoval redaktor Martin Srb.

Posluchači v autech jsou pro rozhlasové stanice dlouhá léta významnou cílovou skupinou. A s novou technologií digitálního radia DAB+ budou mít posluchači k dispozici více stanic a také lepší zvuk. Tématu se věnuje Petr Kološ.

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ je energeticky úspornější. Může za to menší počet nutných vysílačů, i přesto nabízí větší kvalitu zvuku bez šumu. Podrobnosti se dozvíte od Ondřeje Ševčíka ve čtvrtém díle seriálu.

Proč si pořizovat nový rozhlasový přijímač, když můžeme rádio poslouchat přes internet? Podle odborníků je důležité zachovat oba způsoby vysílání – ve skutečnosti spolu totiž nesoupeří, ale naopak se skvěle doplňují. Poslech přes internet i klasické rádio mají své výhody i nevýhody. Jaké? To v posledním dílu seriálu o digitálním rádiu DAB+ zjišťoval kolega Filip Rambousek.

Poslechněte si seriál o digitálním vysílání. Další užitečné informace najdete na adrese dobadabova.cz.

autoři: Štěpán Sedláček , Martin Srb , Petr Kološ , Ondřej Ševčík , Filip Rambousek , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.