Budoucí španělská královna Letizia – „novinářka v korzetu královského dvora“

18. červen 2014

„Novinářka v korzetu královského dvora.“ Tak označuje švýcarský list Neue Zürcher Zeitung nadcházející novou španělskou královnu Letizii. 41letá někdejší televizní moderátorka spolu se svým manželem, korunním princem Felipem, usedne na královský trůn poté, co nedávno oznámil svou abdikaci dosavadní – skandály opředený – král Juan Carlos I.

Letizia, první španělská královna neurozeného původu, by podle Neue Zürcher Zeitung mohla výrazně přispět k nápravě špatného obrazu monarchie ve Španělsku. Nejdřív si ale bude muset získat srdce svých spoluobčanů.

Počátky jejího života na španělském dvoře byly údajně všechno jiné, jen ne snadné. Letizia však rozhodně netrpí nedostatkem vůle prosadit se, ani slabým charakterem. Jak sdělil nejmenovaný zaměstnanec královského paláce deníku El Mundo, úspěšně se například postavila etiketě, podle které by měly obě její dcery nosit vždy stejné oblečení. Nic takového, její děti přece mají mít vlastní osobnost!

Je to už deset let, co se neurozená Letizia Ortizová provdala do královské rodiny. Pro někdejší úspěšnou televizní moderátorku, dceru zdravotní sestry a vnučku taxikáře, určitě nebylo lehké vžít se do své nové role.

Čtěte také

Byla už jednou vdaná a rozvedená, a trnem v oku nebyla jenom velmi konzervativním roajalistům. Také král Juan Carlos byl údajně proti sňatku – a své svolení dal až potom, kdy mu syn Felipe pohrozil, že se jinak vzdá svého nároku na trůn.

Dvorní ceremoniál má jiná pravidla než novinařina, to zjistila Letizia už v den, kdy ji korunní princ oficiálně představil jako svou snoubenku. Tehdy se tato energetická moderátorka dopustila před kamerami svého prvního a zároveň posledního faux pas. Se slovy: „Nech mě to říct“ totiž svému nastávajícímu skočila do řeči.

Španělská královská rodina

Což konzervativnímu tisku rozhodně nepřipadalo zábavné ani roztomilé. V královském paláci potom Letizie začala brát hodiny dvorní etikety. A ctižádostivá perfekcionistka se už žádného dalšího přešlapu na tomto poli nedopustila.

Právě naopak. Podle názoru řady jejích krajanů se až příliš přizpůsobila dvorní etiketě, předpisově plní své povinnosti spojené s reprezentací a cestováním a nechává svého manžela hrát prim.

Čtěte také

Mnozí přitom doufali, že tato neurozená členka královské rodiny, která předtím jako oni jezdila do práce metrem a kvůli koupi bytu se hluboce zadlužila, vnese do instituce monarchie svěží vítr. Jenže ona zatím upoutává pozornost spíše svou garderobou a plastickými operacemi obličeje.

„Srdce svých spoluobčanů si princezna dodnes nezískala,“ píší Neue Zürcher Zeitung. Na žebříčku oblíbenosti je v rámci královské rodiny na posledním místě, dokonce za aférami proslulým Juanem Carlosem.

Jako budoucí královna by se proto měla osvobodit z „korzetu královského dvora“, být zase sama sebou, a postarat se tak třeba o nějaká ta překvapení. Coby budoucí královna je prý pevně rozhodnuta ohlídat si teritorium své působnosti. „Mnozí Španělé v to doufají,“ konstatuje švýcarský list.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio