Budou volební kampaně transparentní? Jan Outlý přibližuje fungování dohledového úřadu

Nově ustavený Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí prozatím monitoruje volební kampaň a sbírá informace. Jeho hlavní role přijde až po volbách, kdy bude vlastní poznatky konfrontovat s tím, co politické strany vykázaly. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká politolog a člen dohledového úřadu Jan Outlý.

V nynější fázi volební kampaně úřad vychází ze dvou zdrojů – dotazů politických stran a veřejnosti, a pak také z podnětů fyzických osob a spolků, které reagují na to, co podle jejich názoru není v předvolební kampani v pořádku.

„Máme analogii z různých trestních řízení, kdy obvinění využívají ten fakt, že jsou obvinění, k různým mediálním taktikám. To se ale nás jako úřadu netýká, postupujeme podle správního práva,“ vysvětluje.

V příštích týdnech by měl úřad rozeslat informace o zahájení správního řízení, kterých by mělo být celkem šest – mluví se například o knize Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“. Tuto informaci ale Outlý zatím nechce potvrdit. „Správní řízení je neveřejné, můžeme informovat poté, co byli aktéři vyrozumění,“ říká.


Uvidíme to, co žádný smrtelník ještě nespatřil – volební účetnictví českých politických stran vedle sebe po volbách. JAN OUTLÝ

Připouští ale – alespoň podle soukromého názoru – že kniha naplňuje parametry volební kampaně. „Je to nějaká volební brožura, která je zdarma rozdávána u příležitostí volebních mítinků, a jejím účelem je prezentace názorů jednoho z kandidátů, v tomto případě dokonce lídra uskupení,“ upozorňuje.

Strany podceňovaly transparentnost kampaní

Neveřejné správní řízení úřadu se podle jeho slov objevuje v moderní české demokracii poprvé. „Samotný fakt, že nějaká autorita z oblasti veřejné moci konstatuje, že došlo k porušení zákona, bude mít nějaký efekt jak ve vztahu k veřejnému mínění, tak ve vztahu k politickým stranám,“ zdůrazňuje.

Dodává také, že tradiční politické strany jsou ve složité situaci možná i díky tomu, že dlouhá léta podceňovaly transparentnost volebních kampaní a svého fungování obecně.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.