Budou mít počítače lidské smysly?

26. prosinec 2012

Firma IBM každoročně vyhlašuje seznam pěti nejdůležitějších technologických inovací, které by se mohly objevit během příštích pěti let. Společným jmenovatelem inovací, které letos předpovídá, je propojení světa počítačů a strojových analogií pěti lidských smyslů.

Sama firma IBM patří mezi lídry technologického vývoje ve světě, vlastně tak můžeme nepřímo nahlédnout i do jejího vlastního vývojového programu. Co nám tedy její experti slibují?

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/wXkfrBJqVcQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Počítač, který bude umět “obsluhovat” zmíněné smysly, bude mít především kognitivní schopnosti, bude se umět učit. Dnes počítače zvládají stále jen to, co je v nich naprogramováno a nic víc. Ke slovu se dostanou principy samoučení a adaptace. Aby se ale počítač mohl učit, potřebuje přísun údajů o vnějším fyzickém světě. Ten mu obstarají strojové smysly.

První z nich, analogie hmatu, vypadá snad nejpodivněji. Přes dotykový displej mobilního telefonu totiž budeme moci na dálku nahmatat konzistenci a povrchovou texturu různých materiálů. Tuto vlastnost využijeme např. při nákupu textilních výrobků. Pocit hmatu bude zprostředkován speciálním typem vibrací na povrchu displeje.

Druhým smyslem bude zrak, jedná se o optické rozeznávání vzorů a tvarů, např. lidských obličejů. Obecně vzato bude kognitivně vizuální počítač rozumět tomu, co vidí, a zachytí přesně to, co je pro přesný účel nebo pro daný kontext důležité. Např. zaregistruje odchylky od normálu, souvislosti a korelace nebo různé anomálie. To bude možné využít např. v medicíně při odhalování patologických změn v těle člověka.

Třetí smysl, počítačový sluch, bude založen na rozeznávání zvukových vzorců ve všech zvucích, ve kterých můžeme očekávat nějaké riziko či selhání. Škála takových zvuků je velmi široká - od pláče nemluvňat až po zvukovou diagnostiku stavu staveb a odhalování vad v materiálech.

Počítačový smysl chuti za nás bude řešit, co máme jíst – určí, co je pro nás chutné a zároveň i vhodné z hlediska výživy. Bude to řešit přímo na molekulární úrovni ingrediencí obsažených v jídle, a to dokonce včetně praktické přípravy jídel. Umělý čichový smysl zase bude řešit podobné úkoly pro těkající látky, které se nacházejí v životním prostředí.

Bude zajímavé sledovat, které předpovědi se splní, a které ne. V minulosti se totiž v tomto ohledu firmě IBM nedařilo vždycky stejně.

Zdroje: IBM, Popular Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.