Budějovická radnice chce z města vytěsnit hrací automaty

9. prosinec 2011

Z území města České Budějovice úplně zmizí výherní automaty a videoloterijní terminály. Návrh vyhlášky, která má tento typ hazardu výrazně omezit, schválili radní. Pokud se s ním 15. prosince ztotožní také zastupitelstvo, v Českých Budějovicích bude platit zákaz provozu hazardních her od roku 2014 .

Do té doby bude platit takzvaného přechodného období, jak potvrzuje primátor Juraj Thoma: „Pro vydaná povolení na provozování videoterminálů a jiných podobných atraktivit, které vydávalo Ministerstvo financí ČR. Není to tak, že pakliže zastupitelstvo města 15. prosince obecně závaznou vyhlášku schválí, tu od 16. prosince nic nebude. Rada města hlasovala v absolutním konsensu a předpokládáme, že bude i na zastupitelstvu vehementně podporovat, aby k tomu v konsensu také přistoupilo. Ovšem hlasování jednotlivých členů zastupitelstva nikdo z nás neumí předjímat.“

V Českých Budějovicích existuje 64 adres, kde jsou provozovány výherní automaty. Ve městě se také nachází zhruba 700 videoloterijních terminálů. Radnice z poplatků za tato zařízení získává ročně až 23 milionů korun, o které by přišla. Návrh rozpočtu na příští rok už s takovým příjmem nepočítá.

Zastupitelé města Písku se také přiklonili ke kompromisnímu návrhu omezení výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů. Od roku 2014, stejně jako v Českých Budějovicích, se nebudou vydávat nová povolení.

Projednávání tří variant omezení hazardu v Písku znovu provázela emotivní diskuse. Místostarosta Vojtěch Bubník vysvětluje: „Důvodem, proč se zastupitelé pro tuto variantu rozhodli, byla skutečnost, že někdo mohl povolení získat třeba před měsícem a my bychom vyhláškou velmi tvrdě zasáhli do jeho podnikatelských úmyslů.“

Nejpřísnější varianta k omezení hazardu ve městě, kterou se včera zastupitelé Písku zabývali, umožňovala uzavřít všechny herny ke konci roku.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio