Bude Praha na počátku dvacátých let hostit Světové dny mládeže?

10. prosinec 2017

Může Praha zvládnout zhruba půl druhého milionu mladých poutníků, kteří by do metropole přijeli z celého světa na setkání s papežem? Autor a katolický duchovní Jan Balík, který pod hlavičkou České biskupské konference organizuje českou kandidaturu Světových dnů mládeže 2022, je přesvědčen, že to možné je. Tak vysoká účast se podle něj týká jen jednoho dne a ústřední události setkání, kterou je závěrečná nedělní mše.

Kanovník Metropolitní kapituly u sv. Víta, který se za Česko pořadatelsky podílel i na některých dřívějších ročnících, mimo jiné loni v polském Krakově nebo roku 2013 v brazilském Riu de Janeiru, upozorňuje na to, že jádro těch, kteří na celé setkání nakonec přijedou a stráví v hostitelské zemi asi týden, nepřesáhne dvě stě tisíc lidí. Podle Jana Balíka budou navíc návštěvníci po většinu času rozptýleni do řady diecézí, a to nejen v Česku.


Celosvětová setkání pořádá Vatikán z iniciativy papeže Jana Pavla II. každé tři roky už od roku 1984. Akce, kterou v prvních ročnících hostil Řím už kromě Afriky a Antarktidy vystřídala všechny kontinenty a v Evropě se na ní podílelo třeba Německo, Francie, Polsko a Španělsko.

"Už se k nám přidali i Slováci, tedy slovenští biskupové a diecéze, doufám, že tak učiní i Maďarsko a možná také Rakousko. To znamená, že rázem by se Světový den mládeže, i když má sídlo v Praze, dostal na rovinu dialogu mezi národy, a to má pro papeže veliký význam," konstatuje duchovní, který na České biskupské konferenci donedávna působil jako koordinátor pro mladé. Odpovídá tak částečně i na to, co chce Praha nabídnout jako benefit a hlavní téma případného pořadatelství.

V diskusi Vertikály jej v této souvislosti doplňuje historik Michal Stehlík, který podtrhuje fakt, že to byli a jsou právě mladí, kteří výrazně formují dějiny Česka. A připomíná, že přitom nemusí jít jen o roky 1939, ale také o léta 1968 nebo 1989.

Není tedy náhodou, že ve Vatikánu lobbovali za pořadatelství Světových dnů zástupci Senátu, ministerstva zahraničí, pražského magistrátu i katolické církve letos právě 17. listopadu. Zda bude česká nabídka úspěšná, se svět dozví až na závěr nadcházejících Světových dnů v Panamě v lednu 2019. Příprava, a především klíčová jednání, ale vzhledem k rozsahu a nárokům akce běží už teď.

autor: Tomáš Šponar
Spustit audio