Bude na Vysočině uložiště jaderného odpadu? Stále není nic rozhodnuto, ujišťuje Drábová

23. září 2020

Důležité předvolební téma pro Kraj Vysočina je možné budoucí hlubinné úložiště jaderného odpadu. Mohlo by být na dvou místech kraje – Hrádek nebo Horka. Stát zatím nerozhodl, ale mezi horkými adepty jsou. 

Úložiště jaderného odpadu, mapa, Vysočina

„Čtyři lokality, které jsou zatím na zúženém seznamu, nejlépe vyhovují z hlediska uznávaných kritérií, které je možné zjistit povrchovými průzkumy,“ vysvětluje na Plusu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. 

Kritérií je ale dohromady kolem patnácti a týkají se mimo jiné hydrogeologie nebo horninového prostředí. Lidé z Vysočiny přitom mají obavy, že přijdou o vodu. „Kdyby měly být narušeny zdroje vody, tak je to jednoznačné vylučující kritérium. Lokalita by ze seznamu vypadla,“ ujišťuje Drábová.

Je tady odpor obyvatel 

Rozhodnutí zatím nepadlo. A nepokračuje se ani v dalších průzkumech. „Díky pochopitelnému, sveřepému a důkladnému odporu všech lokalit, kde byly průzkumy prováděny, toho víme pramálo na to, abychom mohli říct, jestli vůbec máme v Česku nějakou lokalitu, která vyhoví všem velmi přísným parametrům.“

Stát se teď podle Drábové musí posunout o krok dál a začít s invazivním průzkumem, tedy s hloubkovými vrty. 

„To, jak lokalita vypadá na povrchu nebo v malých hloubkách, totiž nic neříká o 500 až 1000 metrech, kde by systém štol a šachet nakonec budoval. Takže pořád nevíme, jestli z čtyř vůbec některá lokalita vyhoví, ale pokračovat na průzkumech všech původních devíti by bylo vyhazování peněz,“ dodává Dana Drábová.

Kleč na Vysoké holi

Reportáž o problémech kraje natočil redaktor Milan Soldán, Dany Drábové se ptala Lucie Vopálenská. Celý rozhovor najdete v audiozáznamu.  

Spustit audio

Související