Bude mít Česko bezpečnější letiště, ale na úkor stavby silnic?

7. prosinec 2015

Státní fond dopravní infrastruktury by mohl financovat vybavení letišť proti terorismu. Už zítra by poslanci měli projednat návrh zákona, který se k tomu vztahuje. Opatření přichází v době, kdy se nejen Česko, ale celá Evropa obává teroristických útoků.

„Návrh míří na regionální letiště typu Pardubice, Brno, Ostrava, která v současné době standardy splňují, ale často jen velmi těsně, uvedl v našem vysílání poslanec ANO a zpravodaj k předloze vládní novely zákona Martin Kolovratník.

Například rozdíl mezi bezpečnostními opatřeními na Letišti Václava Havla a těmi regionálními je patrný už na první pohled.

„Letiště má sice oplocení, ale plocha není střežena kamerovými systémy na všech místech,“ přiblížil současný stav pardubického letiště poslanec.

Dále jsou používány plastové židličky, provizorní zástěny a bezpečnostní rámy splňují jen nejzákladnější minimum předpisů. „Je to i o stavebních úpravách, možnosti stavebního oddělení prostor letiště, a tak dále.“

Kolovratník přiznává, že jeho návrh má i slabé místo. „My sice rozšiřujeme možnosti, co fond může financovat, ale neřešíme příjmovou stránku. Příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury jsou dány legislativou, ale ve chvíli, kdy začneme investovat do letišť, na ostatní bude méně peněz.“

Cestou je navýšit příspěvky ze státního rozpočtu. „Pokud se my jako poslanci dohodneme, že chceme začít letiště financovat, měla by přijít nějaká rozpočtová změna. Spíše než o jednotky jde o desítky milionů,“ dodal poslanec.

Železnicím ale peníze, které zbudou z fondu, chybět nebudou, soudí politik. „Otevírá se nový operační program, který umožní financování dopravních staveb z evropských zdrojů, a tam jsou rozpočty hodně vysoké.“

Nedostatek financí by ale mohl hrozit ve výstavbě silniční infrastruktury, kde je potřebnost mnohem vyšší než u železnic.

„Nejsou to ale tak ohromné částky,“ řekl o výši nákladů na bezpečnější letiště Martin Kolovratník.

autoři: bur , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.