Bruselské chlebíčky každé pondělí na váš stůl. Poslechněte si nový podcast o dění v Evropské unii

27. červen 2022

Evropská politika zůstává občas trochu stranou veřejného zájmu, je totiž často nesrozumitelná a složitá. Nový podcast Bruselské chlebíčky vám ji bude podávat stravitelným způsobem. Budeme přinášet zákulisní informace a zajímavosti od našich spolehlivých zdrojů v bruselských kruzích.

Chlebíčky pro vás připravují Zdeňka Trachtová, Viktor Daněk a Filip Nerad. Někdy v Bruselu, někdy v Praze a možná taky ve Štrasburku nebo Lucemburku, zkrátka přímo z míst, kde se rozhoduje. U ničeho podstatného totiž nebudeme chybět.

Češi v čele Evropy

Předsednictví a vlastně i celá EU jsou často abstraktním, špatně uchopitelným a nudným pojmem. Bruselskými chlebíčky se budeme snažit toto vnímání změnit. Předsednictví je totiž příležitost, která se opakuje jen jednou za 13,5 roku.

Česko sice nebude řídit Evropu, bude ale moci ukázat, jak spolehlivým je partnerem, jak šikovné má vyjednavače a zda místo obvyklého kritizování umí v praxi zajistit funkční kompromis.

Čtěte také

V Bruselu se nebudou jen jíst české chlebíčky na recepcích. Češi budou mít šanci dokončit zásadní legislativu, která rozhodne o budoucnosti Evropy na příští desetiletí.

Ve druhém díle mluvíme o tom, že se země Evropské unie chtějí v příštích letech zbavit ruského plynu, možná se bez něj ale nedobrovolně ocitnou už v červenci. Je na to Evropa připravená? Budeme muset v zimě sáhnout po „bruntálských raketách“?

Pořad pro vás vysíláme každé pondělí po 11:00. Pravidelný pořad Za obzorem nově v neděli po 12:30.

Bruselské chlebíčky najdete na webu Radiožurnálu, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autoři: Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , Filip Nerad
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.