Brubeck, Hansard nebo Zappa. Výhradně nevánoční živáky každý týden na Vltavě

4. prosinec 2020

Programová řada Koncert bez hranic nabídne do konce roku směs kultovních i dosud nevydaných koncertních záznamů. Ve vysílání vždy v neděli od 20.00.

V prvním prosincovém Koncertu bez hranic oslavíme 100. výročí narození legendárního pianisty a skladatele Davea Brubecka poslechem záznamu vystoupení jeho kvarteta s barytonsaxofonistou Gerrym Mulliganem na Berlínských jazzových dnech v roce 1970.

Počátek sedmdesátých let plul v jazzové hudbě na vlně jistých trendů. Pokud média a kritika v té době přednostně věnovala pozornost akustickým kapelám, většinou šlo o nějaké netradiční, experimentální nebo free-jazzové sestavy. V tehdejším programu Berlínských jazzových dní bylo takových taháků hned několik, třeba Sun Ra nebo Charlie Mingus. „Měli nás za ‚sleeper combo‘ - uspávače hadů,“ vzpomínal Brubeck.

O to víc byli protagonisté večera mile překvapeni. Reakce publika byly ohromující a postupně gradovaly. Brubeckovo kvarteto odehrálo za nadšených ovací dva sety a publikum je nechtělo pustit z pódia. Patnáctiminutový bouřlivý potlesk, pískot a dupot diváků nakonec přesvědčily i stage manažery a nechali umělce odehrát ještě 3 přídavky. Koncert skončil oproti plánům ve tři ráno, diváci už dávno opustili své sedačky a obklopili své hrdiny na pódiu, jak nejtěsněji to šlo.

KONCERTY BEZ HRANIC
neděle 20:00

  • 15. 11. Nick Cave: Idiot Prayer – Live Concert at Alexandra Palace
  • 22. 11. B.B. King – Live in Cook County Jail, The Rolling Stones – Get Yer Ya-Ya’s Out! a The Who – Live at Leeds
  • 29. 11. Somi komorní i spektakulární
  • 6. 12. Dave Brubeck Trio & Gerry Mulligan – Live at the Berlin Philharmonie
  • 13. 12. Glen Hansard a Graham Nash – Rudolstadt Festival Highlights
  • 20. 12. Mario Batkovic – Live at Le Guess Who, Céu & Band – Live at Ampere Club Munich
  • 27. 12. Frank Zappa – Zappa in New York

Silný hudební zážitek nabídnou následující týden také Glen Hansard a Graham Nash, člen folk-rockové superskupiny Crosby, Stills & Nash, na snímcích z festivalu v německém Rudolstadtu. Osmdesát let od narození Franka Zappy připomene letošní poslední vydání Koncertů bez hranic, v neděli 27. prosince.

Logo

autoři: Jan Mazura , Zdeněk Přidal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.