Brněnská koalice se definitivně rozpadla. Čtyři strany hledají nového partnera

14. duben 2016

Brněnská čtyřkoalice se definitivně rozpadla. KDU-ČSL dnes nedorazila na smírčí jednání. Zbývající partneři tak vzali na vědomí, že lidovci odstoupili od koaliční smlouvy. Hnutí ANO, Žít Brno a Strana zelených už přizvali k jednání o nové koalici TOP 09. Společně pak chtějí najít ještě dalšího partnera.

Brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO se domnívá, že nejjednodušší by bylo opětovné spojení s KDU-ČSL. Lidovci ale uzavřeli se sociální demokracií dohodu o spolupráci.

„Největší blízkost by s tímto programovým prohlášením mohl mít logicky ten, kdo už ho jednou podepsal. Samozřejmě jsme si ale vědomi vytvoření jakéhosi dvojbloku a je to věc, která se teď bude nějakým způsobem vyvíjet,“ dodává Vokřál.

Podle náměstka primátora Matěje Hollana z hnutí Žít Brno připadají v úvahu pro novou koalici pouze tyto dvě strany, tedy ČSSD nebo KDU-ČSL.

Náměstkyně primátora Klára Liptáková z KDU-ČSL ale od propojení se sociální demokracií ustoupit nehodlá.

„Držíme dohodu se sociální demokracií, že budeme jednat společně o věcech dalšího řízení města. Dohoda pro nás platí, dohoda je dohoda,“ potvrzuje Liptáková.

Podobně dnes mluvil také předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil. „Nemíníme z ní vyskočit hned při první příležitosti," řekl.

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených, která má 30 mandátů, se rozpadla kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL. Lidovci už v ní nechtějí pokračovat s odůvodněním, že ANO za jejich zády jednalo o nové možné koalici s ČSSD. Proto sami uzavřeli s ČSSD dohodu o hledání partnerů k nové koalici.

ANO, Žít Brno, Strana zelených a TOP 09 mají dohromady 27 hlasů. K získání většiny jich ale potřebují 28.

autoři: ako , Tereza Kadrnožková
Spustit audio