Britští vědci odhalili tajemství „psích očí“. Jde o evoluční vylepšení

19. červen 2019

Britští vědci zjistili, že typické psí oči, před kterými skoro každý zjihne, jsou evolučním vylepšením. Psům tak evoluce pomohla v komunikaci s člověkem. Výraz totiž napodobuje dětský pohled a vyvolává pečovatelské sklony.

Specifický psí pohled – ve vědeckém žargonu expresivní obočí – umožňuje anatomická změna svalů kolem očí. Psi prý pohyb daného svalu, který oko opticky zvětší, využívají cíleně v komunikaci právě s lidmi. Vzbuzuje totiž u člověku touhu psa ochraňovat.

Jan Herčík: Psí oči jsou vhled do duše. Nedá se proti nim obrnit

Jan Herčík, veterinář

Ve středu si moderátorka Lucie Výborná povídala se známým veterinářem Janem Herčíkem. Jaké nejčastější nemoci zvířat řeší veterináři v létě? A jak si poradil se dvěma medvědy? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Podle komparativní psycholožky Juliany Kamińské lidé v průběhu domestikace upřednostňovali psy se schopností zatvářit se smutně a pohled se tak stal evoluční výhodou. Svaly kolem očí se přitom tomuto trendu přizpůsobily až nad očekávání rychle.

Na základě výzkumu dvou amerických univerzit pod vedením socioložky Leslie Irvinové, který byl věnovaný srdceryvným psím pohledům, se přišlo také na to, že lidé mají větší empatii se psy než s jinými lidmi. Podobně jako psi a štěňata si z řad lidské populace vedou jen malé děti.

Tato zjištění by tak mohla podnítit vznik nově koncipovaných programů péče a prevence v násilí.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio

Související