Britští podnikatelé chtějí referendum o setrvání v EU už příští rok. Brexit si nepřejí

28. květen 2015

V Británii se už ovšem ozývají návrhy, aby se referendum uspíšilo. Například Asociace podnikatelů, sdružující na 20.000 výrobních a technologických firem, včetně takových gigantů, jako jsou Rolls-Royce a BaE Systems, vyzývá Camerona a jeho kabinet, aby se referendum konalo co nejdříve, nejlépe do května příštího roku.

Uvádí to server stanice BBC.

„Úvahy o odchodu z unie se objevují už od počátku roku 2013, a vláda musí mít jasnou představu o oblastech a hlavních bodech vyjednávání a také o prioritách země,“ uvádí se v prohlášení asociace.

Ta si přitom Brexit nepřeje. BBC cituje průzkum, podle něhož 85 % britských výrobců podporuje pokračování členství země v EU a nevidí důvod k destabilizaci evropského trhu, s níž jsou firmy za Lamanšským průlivem často těsně provázány.

Podobného názoru jsou přitom i významné obchodní instituce. A největší domácí zaměstnavatelská organizace – Konfederace britského průmyslu – už vyzvala šéfy klíčových firem, aby svým vlivem přesvědčili voliče o výhodách setrvání země v unii.

Čtěte také

Džin vypuštěný z láhve značky Brexit však už atmosféru na britských ostrovech tak či onak poznamenal.

Do rukou redaktorů deníku Guardian se v minulých dnech – prý omylem – dostal důvěrný e-mail, který měl obsahovat detaily studie Bank of England o dopadech možného vystoupení Británie z EU. Text obsahoval i zákaz jakékoli e-mailové komunikace uvnitř banky o projektu s názvem „Bookend“.

Poté, co Guardian a další média událost rozvířily, bankovní dům pravost korespondence potvrdil, a přiznal i to, že se diskrétně zabývá hypotetickými důsledky vystoupení Spojeného království z EU.

Začal prý posuzovat možné dopady Brexitu hned po nečekaně přesvědčivém vítězství konzervativců v parlamentních volbách.

„Centrální banka chtěla projekt utajit, aby nebyla vtažena do politické bitvy,“ řekl listu Guardian Mark Taylor, bývalý ekonom Bank of England. Jak se bude referendum blížit, budou voliči určitě stát o názor důvěryhodných institucí, jako je právě Bank of England.

„Navíc pokud skutečně dojde k odchodu z unie, bude muset Británie vyjednat řadu bilaterálních dohod, a v takovém případě je v tuto chvíli lepší ostatním hráčům své karty příliš neukazovat,“ osvětluje Guardian.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio