Britským premiérem se stává jeden z nejhlasitějších zastánců brexitu. Co to znamená pro další vyjednávání?

24. červenec 2019

Úřad britského premiéra přebírá Boris Johnson. Střídá tak Theresu Mayovou, která se dva roky pokoušela dojednat rozvodovou dohodu s Evropskou unií. Právě Boris Johnson je nejhlasitějším zastáncem odchodu Velké Británe z Evropské unie.

Pro Českou republiku je Británie klíčovým obchodním partnerem. Mají se české firmy obávat úbytku zakázek, ale také vysokých administrativních požadavků? A jaký bude mít odchod Spojeného království dopad na zbývající sedmadvacítku v rámci dalšího možného rozšiřování EU?

I na to se ptá ve speciálním vysílání Českého rozhlasu Plus Martin Matějka.

0:00-6:30
Theresa Mayová má za sebou poslední interpelace ve funkci premiérky. Alžběta II. pověří sestavením vlády Borise Johnsona. Na místě je zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

6:30-10:10
Unijní představitelé opakují, že o podmínkách vystoupení znovu vyjednávat nebudou. Co může změna premiéra znamenat? Odpovídá bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Viktor Daněk.

10:10-16:00
Británie je pro Českou republiku klíčovým obchodním partnerem. V roce 2017 byla pátým největším odbytištěm českého zboží a desátým největším vývozcem na náš trh. Mají se české firmy obávat úbytku zakázek? Hodnotí Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

16:00-20:10
Právě Boris Johnson se stal nejviditelnější postavou kampaně za brexit. A odchod Británie z EU je také příkladem dezintegrace tohoto společenství. Jaký to bude mít dopad na zbývající sedmadvacítku v rámci dalšího možného rozšiřování? Analyzuje Ondřej Mocek z Výzkumného centra AMO.

Poslechněte si celý speciál!

autoři: Martin Matějka , jpr
Spustit audio

Související