Britským fotbalem otřásá skandál s ovlivňováním zápasů. Policie zatkla 6 lidí

28. listopad 2013

Britská policie zatkla šest lidí za ovlivňování fotbalových zápasů. Napsal to britský list Daily Telegraph. Na svém webu zároveň zveřejnil video natočené skrytou kamerou, na kterém jeden ze členů sázkařské mafie popisuje, jak se dá zápas anglické nižší soutěže zmanipulovat.

„Řeknu jim, co po nich chci. Zeptám se, kolik jsou schopní dát gólů. Domluvíme se třeba na čtyřech. Celý zápas pak musí skončit výsledkem 4:0, 3:1 nebo 2:2,“ říká muž na videu zveřejněném v deníku.

Z úryvku rozhovoru vyplývá, že nezáleží na tom, který tým vyhraje, hlavní část sázky představuje právě počet vstřelených branek. Sázet se ale dá také třeba na udělení žluté karty v prvních deseti minutách zápasu. I za to si sázkař zaplatí.

Cena jednoho zmanipulovaného zápasu se prý může vyšplhat až k 70 tisícům librám, což je v přepočtu víc než 2,25 milionu korun. Podle sázkaře si takhle fotbalisté mohou vydělat víc, než je jejich měsíční příjem.

Podle Daily Telegraphu policie zatkla celkem šest lidí. Mezi nimi jsou nejméně tři aktivní fotbalisté a jeden sázkař známý i mimo britské ostrovy.

Kvůli vyšetřování ale zatím policie neprozradila, které fotbalové kluby jsou do kauzy zapojené. Už se ale ví, že jde o týmy z nižší soutěže.

Deník připomíná, že je to poprvé za poslední desítky let, kdy má policie dostatek důkazů, aby mohla podezřelé z ovlivňování fotbalových zápasů zadržet.

Sázkařskou aféru zná i český a slovenský fotbal

Podobný sázkařský skandál se řešil také v Česku a na Slovensku. V České republice začala disciplinární komise fotbalové asociace řešit ovlivňování výsledků kvůli sázkám na začátku října.

Tehdy zastavila jedenácti hráčům činnost na základě policejních obvinění. V listopadu jim ale dala svolení znovu hrát.

Zatímco v Česku se skandál netýkal týmů z nejvyšší soutěže, tak na Slovensku ano. Slovenští kriminalisté obvinili čtyři osoby, které prý ještě v roce 2011 ovlivnily přípravné zápasy Nitry s českým týmem Bohemians Praha 1905 a maďarským MTK Budapešť.

autoři: bre , tpa
Spustit audio