Britský právník usiluje o možnost zvrácení brexitu u irských soudů

Soudci budou muset znovu rozhodovat o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Rozsudek, který se v současnosti může zdát malicherný, může být za dva roky kvůli hospodářské situaci rozhodující. Rozepisuje se o tom londýnský zpravodaj švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung.

Jolyon Maugham je na otázku, proč by soudci znovu měli rozhodovat o brexitu, zvyklý. „Protože země udělala chybu a lidé to pochopí až později,“ říká 45letý obhájce. Maughamova kancelář je nachází v londýnské čtvrti Temple, v oblasti, která tvoří klidný ostrov mezi čtvrtí West End a centrem města.

Klasické fasády z červených cihel působí střízlivě, za bílými okenicemi už po staletí právníci připravují žaloby. Diskuze o vystoupení Velké Británie z unie se tady vede už několik měsíců. Poté, co Nejvyšší soud v lednu rozhodl o tom, že pouze britský parlament může brexit schválit, premiérka Theresa Mayová musela parlamentu předložit odpovídající zákon, píše deník a pokračuje.

Cesta zpět neexistuje

Poslanci dolní komory britského parlamentu narychlo zformulovanou předlohu zákona minulý týden beze změn schválili. Návrh teď čeká na prodiskutování v horní komoře, Sněmovně lordů. Takový postup je ve Velké Británii neobvyklý. Mnozí poslanci měli při rozhodování do jisté míry svázané ruce výsledkem červnového referenda, myslí si autor článku.

Právník Maugham požaduje, aby o konečné platnosti referenda rozhodl Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Podle premiérky Mayové je ale o brexitu rozhodnuto. Mluvčí britské vlády minulý týden řekl, že cesta zpět neexistuje. Podle Maughama však otázkou zůstává, jestli cesta zpět neexistuje ani z právního hlediska.

Často citovaný článek 50 Smlouvy o Evropské unii takovou otázku neřeší. V textu článku se pouze píše, že členský stát může z Unie vystoupit nejpozději dva roky po oznámení takového úmyslu. Termín pro vyjednávání o vystoupení z Unie se na základě rozhodnutí Evropské rady může prodloužit, připomíná Neue Zürcher Zeitung a pokračuje.

Článek 50 tak vzbuzuje pochyby

Odstupující členské zemi je podle všeobecných podmínek pro kandidátské země po nějaké době umožněno znovu se o členství v Unii ucházet. Celý článek 50 tak vzbuzuje pochyby. Pravděpodobně proto, že se nepočítalo s jeho použitím. To potvrzuje i jeho autor, lord John Kerr.

Evropský soudní dvůr,  jednací síň

Někdejší britský diplomat byl v letech 2002 a 2003 generální tajemník Konventu, který měl za úkol vypracovat takzvanou evropskou ústavu či ústavní smlouvu Evropské unie. Její návrh ale zamítli voliči v referendech v Nizozemsku a ve Francii. Důsledkem byla Lisabonská smlouva. Podle Kerra byl tehdejší předseda evropského Konventu Valéry Giscard d’Estaing zastáncem Unie jako uskupení suverénních států.

A aby Giscard d’Estaing takový požadavek splnil, vyzval Kerra, ať vymyslí článek o případném odchodu země z Evropské unie. To se podle jedné anekdoty stalo jednoho večera na kuchyňském stole bruselského bytu, který měl Kerr pronajatý.

Hledání rovnováhy

Kerr nedávno před novináři prohlásil, že na situaci, jako je brexit, nikdy nemysleli. Spíše šlo o to, že se tým snažil nalézt rovnováhu, kterou by zakotvil v zákoně. Například kdyby Brusel upozornil nějaký členský stát na to, že jeho demokratické hodnoty nenaplňují představu Evropské unie a takový stát by se pak z Unie rozhodl odejít.

Tím se celý Článek 50 zakládá na určité dobrovolnosti. Proto předseda Evropské rady Donald Tusk na podzim Brity upozornil na možnost, aby svůj odchod zvážili. O tom však Londýn nechce ani slyšet, dodává Neue Zürcher Zeitung.

Právník Maugham však věří, že Velká Británie by během příštích dvou let mohla změnit názor. A to v době, kdy náklady na celý brexit budou reálnější než teď. Maughamovi jde jednoduše o to, aby se Londýn v budoucnosti od svého rozhodnutí mohl distancovat a aby ho mohl zvrátit. K tomu má podle právníka dopomoci Evropský soudní dvůr, píše se v listu.

Dát nový směr debatě o brexitu

V lednu Maugham podal žalobu u dublinského soudu. Případ musí projednávat irské soudy, protože ty britské nechtějí případ postoupit Evropskému soudnímu dvoru, což je v současnosti vlastně protizákonné, protože Velká Británie je stále součástí Evropské unie, píše autor článku a pokračuje.

Logo

Maugham chce dát debatě o brexitu nový směr. Říká, že pokud by byl Článek 50 zrušen, britský parlament by měl možnost své rozhodnutí přehodnotit, případně ho odvolat. A i v případě neúspěchu u Evropského soudního dvora je podle Maughama lepší zachovat status quo. S tvrzením premiérky Mayové o tom, že lepší je žádný obchod než špatný obchod v případě, že by jednání o obchodních podmínkách po brexitu skončila bez výsledku, se Maugham podle svých slov neztotožňuje.

„Sice jako demokrat souhlasím s tím, že prohlášení o odchodu Londýna z Evropské unie se udělat muselo, ale je špatné, že zavíráme dveře a současně odhazujeme klíče,“ říká Maugham a dodává, že zastánci brexitu před referendem měli k dispozici špatná fakta a rozporuplné požadavky. „Referendum o brexitu určitě nebylo vrcholným počinem demokracie,“ říká právník Maugham . Tolik švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

autor: rer
Spustit audio