Britské děti prý používají příliš vykřičníků. Vláda je to chce odnaučit

8. březen 2016

Krásné ráno! – naše přání pro vás a také příklad zvolání, za kterým píšeme vykřičník. Ale ruku na srdce, kolikrát jste za podobnou větou v textové zprávě použili víc než jeden? Britští školáci prý vykřičníky nadužívají v jednom kuse, hlavně na sociálních sítích.

Britská vláda chce odnaučit děti nadměrnému používání vykřičníků, pomoci by měla nová pravidla pro hodnocení testů z anglického jazyka.

Učitelé sedmiletých žáků by se jimi měli řídit už od letošního léta. Když děti napíšou vykřičník ve větě, která z gramatického hlediska není zvoláním, nebo když nedej bože použijí vykřičníků víc, mají to vyučující hodnotit jako hrubou chybu.

Podle mnohých učitelů a některých lingvistů je takový přístup v době různých forem elektronické komunikace trochu zkostnatělý. Říkají, že gramatika se časem vyvíjí a snaha odrazovat děti od toho, aby s interpunkcí trochu experimentovaly, je naprosto absurdní a bude prý omezovat jejich kreativitu.

Odbor pro vzdělávání ale trvá na tom, že se děti musí naučit psát gramaticky správně. Na druhou stranu, co se píše na sociálních sítích, žádné ministerstvo ovlivnit nemůže.

autor: tpa
Spustit audio