Britská bezpečnost se snaží odvrátit chystaný atentát na královnu

Závod s časem svádějí britské bezpečnostní složky, aby zabránily teroristickému útoku na britskou královnu v Londýně při oslavách vítězství nad Japonskem, které proběhnou už tuto sobotu, píše britský deník Daily Mail.

Podle zpravodajských služeb chce takzvaný Islámský stát odpálit v centru metropole bombu v tlakovém hrnci. Informace vedly k naléhavé revizi bezpečnostních opatření.

Oslav se mají zúčastnit i další členové královské rodiny včetně prince Charlese, kterého bezpečnostní složky považují za další potenciální cíl teroristů. Bude tam i premiér David Cameron, nejrůznější vrcholní politici a přes tisíc válečných veteránů z dálněvýchodní fronty.

V ulicích budou přihlížet tisíce diváků. Podle zpravodajských informací má vybuchnout podobné zařízení, jaké předloni na bostonském maratonu zabilo tři lidi a více než 260 dalších zranilo.

Je příznačné, že i když byla královna varována, přesto vyjádřila odhodlání památku padlých uctít, pokračuje Daily Mail a připomíná, že 15. srpen 1945 byl dnem japonské kapitulace a definitivním koncem války necelý týden poté, co Američané shodili atomovou bombu na Nagasaki.

Čtěte také

Letošní zpřísněná bezpečnostní opatření se týkají i veteránů, kteří musí důkladně prokázat totožnost, aby si mohli zakoupit vstupenku.

Před dvěma měsíci se na internetu objevilo několik návodů k teroristickému útoku na Západě pro takzvané osamělé vlky. Obsahovaly instrukce k výrobě bomby, vraždám a různým střelným technikám podobným těm, které byly použity při nedávných útocích v Tunisku, Kuvajtu a Francii.

Logo

Třebaže v Británii nedošlo k teroristickému útoku od května 2013, kdy byl zavražděn voják před kasárnami ve Woolwichi, zpravodajské služby jich zmařily celou řadu.

Loni v listopadu překazily atentát v Londýně a v červenci nařídily policistům, aby kvůli hrozícím útokům nenosili cestou do práce a z práce uniformy.

Z Británie v posledních dvou letech odešly stovky muslimů a konvertitů k islámu bojovat v řadách tzv. Islámského státu v Sýrii a Iráku, ale v zemi zůstala řada dalších, které islamisté vybízejí k atentátům na domácí půdě.

Jejich vysněnými terči jsou bezpečnostní složky a královská rodina. Podle zdrojů listu bude v sobotu v londýnských ulicích až 5000 po zuby ozbrojených vojáků.

Čtěte také

Daily Mail zjistil, že informace o chystaném atentátu pocházejí od dvou britských džihádistů, Junaida Hussaina a jeho ženy Sally Jonesové, kteří se přidali k Islámskému státu v roce 2013.

Hussain je bývalý hacker, který byl vězněn za zcizení osobních informací bývalého premiéra Tonyho Blaira, a Jonesová je někdejší punkerka.

Plány vyzradili reportérům stanice Sky News, kteří se vydávali za džihádisty, a dokonce jim poslali manuál k výrobě bomby. Sdělili jim i to, že terčem sobotního útoku bude královna a její rodina.

Hussain v současnosti vede náborové středisko v syrském městě Raqqa a Jonesová tam verbuje do řad džihádistů ženy, vysvětluje Daily Mail.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio