Británie chce seznámit Rusy s Putinovým osobním bohatstvím

11. březen 2015

Britské ministerstvo zahraničí zvažuje nový krok v informační válce s Ruskem – šéf diplomacie Philip Hammond naznačil, že by Londýn mohl zveřejnit finanční tajemství ruské elity obklopující Vladimira Putina, včetně majetku samotného prezidenta.

„Pokračující ruské vměšování na Ukrajině si žádá odpověď, a tou by mohlo být veřejné zostuzení hlavy státu před ruským lidem, který především nese břímě sankcí,“ napsal s odvoláním na vládní zdroje deník Daily Telegraph.

Zatímco premiér David Cameron až dosud trval na tom, že v případě ukončení bojových operací z ruské strany zůstávají dveře otevřené pro normalizaci vztahů, Hammond vyslal odlišný signál.

Podle něj se Západ musí smířit s tím, že snaha nalézt pro Rusko v poststudenoválečném uspořádání místo naprosto selhala.

Konzervativní deník připomíná, že Evropská unie zatím v souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině zmrazila majetky a zablokovala víza 151 ruským a ukrajinským jednotlivcům a 37 společnostem.

Čtěte také

„Jmění Putinovy mocenské kliky je neprůhledné, ale v daňových rájích a v nemovitostech v Londýně či New Yorku má zřejmě ukryty desítky miliard dolarů,“ míní deník.

Většina prezidentových nejloajálnějších spojenců zbohatla během divoké privatizace v 90. letech.

Majetek šéfa Kremlu podle oficiálních prohlášení představuje měsíční plat v přepočtu 307.000 korun plus byt a tři auta, na což ovšem veřejnost reaguje se sarkastickou nedůvěrou.

Na dotaz Daily Telegraphu, zda má britská vláda dostatečně „nabito“ a má opravdu co zveřejnit z Putinových tajností, šéf diplomacie odpověděl poněkud vyhýbavě, ale kladně.

Premiér Cameron už dříve uvedl, že tváří v tvář napětí s Ruskem je třeba financovat ruskou a ukrajinskou sekci BBC, aby dokázaly účinně čelit ruské propagandě.

Případné informace o Putinově jmění by tedy zřejmě odvysílaly tyto britské veřejnoprávní redakce.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio