Břichomluvci bývali dřív faráři. Kvůli iluzi, že k nim mluví bůh, říká břichomluvec Zdeněk Polách

13. srpen 2020

„Máme dát mikrofon i před břicho?“ ptali se rozhlasoví technici, když do Radiocafé přišel Zdeněk Polách. „Kdepak. Břichomluvectví je iluze,“ vysvětluje.

„Je to iluze, kterou se pouze břichomluvci snaží vzbudit ve vašich hlavách. Existuje břichomluvecká abeceda, aby se vám ústa vůbec nehnula,“ prozrazuje v rozhovoru s Alešem Cibulkou populární břichomluvec Zdeněk Polách.

„Tohle umění používali před stovkami let i faráři, aby vytvářeli iluzi, že k nim mluví Bůh. První dochovaná smlouva z doby, kdy břichomluvectví bavilo lidi, je z Londýna z roku 1850.“

Od chovatele cizokrajných zvířat k žonglování

Aleš Cibulka a břichomluvec Zdeněk Polách s Matýskem

Zdeněk Polách toužil cestovat a věděl, že se na západ dostane, když bude v něčem mimořádně dobrý. Vystudoval sice obor chovatel cizokrajných zvířat, ale naučil se tak dobře žonglovat, že byl v 90. letech prvním sólistou v pařížském kabaretu Moulin Rouge.

Objel celý svět. Před koronavirem se vrátil z Fidži. S manželkou Šárkou, která je kouzelnice, mají společné vystoupení. A jeho slavná loutka Matýsek baví i na mezinárodních plavbách. 

Humor jako v Česku si venku dělat netroufnu

„Na lodi ten humor musí být čistý. Nesmíte se do nikoho strefovat. Stačí, aby si jeden člověk stěžoval, a příště už to neřeknete. Pro české publikum mám i loutku Ukrajince Sergeje, Deža z Mostu i Pepíčka, který je po osmé hodině sprostý. Takové fóry jako doma, si venku dělat netroufnu.“

Jaké pořady Zdeněk Polách připravuje? Jak se žije kouzelnici s břichomluvcem?

autoři: Aleš Cibulka , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.