Brexit bude komplikovanější, než jeho věrozvěsti předpokládali

13. červenec 2018

Aktuální vývoj kolem brexitu, zejména pak v souvislosti s rezignací dvou klíčových ministrů kabinetu premiérky Theresy Mayové, analyzuje v listu Washington Post publicistka Anne Applebaumová,

Ve Spojených státech v současnosti členové vlády odstupují velmi často. Z tohoto úhlu pohledu tedy nemusí rezignace britského ministra odpovědného za odchod Spojeného království z Evropské unie Davida Davise ani ministra zahraničí Borise Johnsona působit jako nějaký zásadní zlom, píše autorka.

Premiérka Theresa Mayová po dvou letech poprvé představila konkrétní návrhy, jak by měl v budoucnosti vypadat vztah ostrovní monarchie s nejvýznamnějšími obchodními partnery. Davisovi ani Johnsonovi se nelíbily, a tak oba krátce po sobě odstoupili. A co má být?

Po Johnsonovi, který setrval v úřadě navzdory tomu, že se dopustil mnoha slovních přešlapů, které by kohokoliv jiného připravily o funkci, nepochybně zůstane několik břitkých anekdot. Jeho odchod však podle Applebaumové není tou nejzajímavější částí příběhu.

Nic životaschopného

Mnohem výmluvnější je fakt, že doposud nikdy – ani v rezignačních dopisech, ani v rozhovorech pro média – Johnson, Davis a další zastánci brexitu nenabídli nic, co by představovalo životaschopný, alternativní plán. Důvod je jednoduchý: žádný takový plán neexistoval, předpokládá americká publicistka v komentáři pro Washington post a dodává:

„Abych se vyjádřila přesněji, neexistuje žádný plán, který by uspokojil „brexitáře“, ale zároveň také další Evropany, britské podnikatele i britské zaměstnance. Na stole zkrátka není žádná relevantní strategie, která by korespondovala s někdejšími nesmyslnými sliby zastánců odchodu z Evropské unie,“ píše Applebaumová.

Dnes podle publicistky Nelze přijít s řešením, v němž by byla Británie vyňata z jurisdikce evropských soudů, nepřispívala by do evropského rozpočtu, nepatřila do evropské celní unie a mohla uzavírat dohody s dalšími zeměmi. A aby si zajistila, že se to nijak nedotkne dodávek zboží, statusu britsko-irské hranice a bezcelního obchodu s Evropou. Zkrátka, že to nikoho nebude nic stát.

Velké pochyby

To všechno by mělo být jasné do října, aby země mohla opustit Evropskou unii v březnu příštího roku. Tato představa je ale podle Applebaumové naprosto neuskutečnitelná. Jediná dohoda, kterou mohou příznivci odchodu z unie nabídnout – a také jediná dohoda, která odpovídá jejich definici brexitu – je žádná dohoda.

Theresa Mayová

To znamená, že Spojené království překotně a nekontrolovatelně odstoupí od všech obchodních a celních smluv s Evropou, nebude se zdržovat byrokracií a po určitý čas bude mít problém cokoliv z Evropy dovážet anebo do ní exportovat.  

Ale protože takový vývoj by přinesl obrovské ekonomické škody, žádný z věrozvěstů brexitu nechce, aby se s ním spojovalo jeho jméno. A tak jen pomlouvají v novinách, stěžují si na premiérku a nejnověji už rezignují na své funkce, poukazuje Applebaumová.

Není mnoho času

Dnes je tedy načase se ptát, jak bude fungovat premiérčin nový plán, který by mohl teoreticky udržet Londýn v systému některých obchodních dohod - tedy alespoň těch, které se týkají zboží putujícího přes hranice - a z jiných by jí umožnil odstoupit.

To je podle americké publicistky přesně ten návrh, s nímž mělo Spojené království přijít před osmnácti měsíci. A měl tak vypadat samotný začátek jednání. Tak to chodí, něco z agendy projde, a něco se prostě nedojedná. Ale v této chvíli už na odchod z evropských institucí zbývá jen velmi krátká doba a na detaily není příliš mnoho času. 

Jenže na tom, co dnes Theresa Mayová navrhuje, záleží mnohem méně, než na skutečnosti, že jsme konečně došli k neúprosné pravdě. Zastánci brexitu nemají žádný alternativní plán. Alespoň ne takový, s nímž se chtějí podělit s veřejností.  

„Téměř před rokem jsem napsala, že referendové podvody zastánců odchodu z unie pomalu vyplavou na povrch. Teď je na řadě jejich zbabělost. Bude zajímavé sledovat, zda za to zaplatí politickou cenu,“ uzavírá v komentáři pro list Washington Post publicistka Anne Applebaumová.

autor: smi
Spustit audio

Související