Břetislav Tureček: Západ mluví o válce proti teroru. Zabíjení civilistů v Sýrii je ale válečný zločin. Proč se o tom dovídáme až teď?

22. prosinec 2021

Americká armáda čelí obvinění. Podle listu New York Times Američané v posledních dnech bojů proti Islámskému státu v Sýrii v roce 2019 zabili při náletu desítky civilistů. Co se vlastně tehdy stalo? Proč se to veřejnost dovídá až teď? A neleží právě tady odpověď na otázku, kde se bere nenávist Blízkého východu k Západu?

Zpráva Deníku New York Times už z listopadu uvádí, že nešlo o ojedinělý případ. Naopak. Jde o dlouhodobý trend americké armády. Veřejnost se teď dovídá, že Američané zřejmě nevyhodnocovali dostatečně pozorně a zevrubně to, na koho vlastně útočí, říká v pořadu Jak to vidí... Břetislav Tureček, odborník na Blízký východ z Metropolitní univerzity Praha.

Až teď zjišťujeme, že v Sýrii dokonce působila tajná jednotka, která zadávala letectvu příkazy k náletům. Jeho členové ale často odmítali vzlétnout, protože chápali, že cíle nejsou vybírány tak, jak by měly.

Ve jménu Západu

Struktura amerických operací je ovšem velmi složitá. Vedle námořní pěchoty, armády a speciálních jednotek operuje v oblasti i CIA. Jenže tady docházelo k překvapením a rozpakům i uvnitř armády. Protože i vojáci viděli, že dochází k zabíjení civilistů.

V Sýrii tedy podle všeho docházelo k válečným zločinům ve jménu boje proti teroru. Bojovalo se sice proti příslušníkům Islámského státu, který tehdy ovládal třetinu Sýrie. Spolu s tím ale zahynuly stovky, možná i tisíce civilistů.

Alarmující podle Turečka je, že se to veřejnost dovídá až teď. A já z toho vyvozuji jeden důležitý poznatek. Pořád jsme překvapeni, kde se na Blízkém východě bere tolik nenávisti vůči Západu. Je to zjevně proto, že nevíme, co se tam děje. Zatímco místní lidé to vědí moc dobře.

Útoky barbarů

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil nové přezkoumání leteckého incidentu. Zjistit se má rozsah civilních obětí, a zda nálety opravdu válečné zákony porušily. „Jestli to bylo porušení válečného práva, je otázka, jaké dopady to bude mít na ty, kteří se toho dopustili. Víme, že i zjevné válečné zločiny nebyly v minulosti řádně potrestány.

Podle odborníka na Blízký východ by si ale svět neměl dělat iluze. V Sýrii operuje mnoho armád a k válečným zločinům tam dochází. Vzpomeňte na Mosul. Zničeny byly celé čtvrtě, kulturní památky, o život přicházeli civilisté. V entuziasmu, že teroristé jsou poráženi, to zaniklo. Šlo ale mnohdy o barbarské činy.

Je tedy jenom dobře, že na Západě máme novináře, kteří o tomto informují. Uvědomte si ale, že to dělají navzdory státní moci. Jinak bychom o podobných incidentech věděli už dávno, uzavírá Břetislav Tureček.

Další témata rozhovoru: vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států; rozpad ekonomiky v Libanonu; vývoj jaderných zbraní v Íránu.

Spustit audio

Související