Břetislav Tureček: Z chování Izraele je trapně nejenom Izraelcům, ale i spojencům na mezinárodní scéně

19. leden 2023

Izrael vstoupil do nového roku bouřlivě. Proti nové vládní koalici, jejíž součástí jsou poprvé v historii i krajně pravicové síly, demonstrují desítky tisíc lidí. Netanjahuovu vládu označují za nebezpečnou, zkorumpovanou a rasistickou. Co by mohlo zklidnit vnitropolitickou situaci? Hrozí eskalace konfliktu s Palestinci? Zahraničněpolitický komentátor v audiozáznamu ještě přiblíží, jaká je role tureckého prezidenta ve válce na Ukrajině, i co se aktuálně děje v Íránu.

Vášně v Izraeli se pravděpodobně hned tak neutiší. Jedna událost totiž přebíjí druhou,“ říká v pořadu Jak to vidí... zahraničněpolitický komentátor Břetislav Tureček. Včera například padl verdikt nejvyššího izraelského soudu ohledně veřejného působení ministra zdravotnictví a vnitra Arje Deriho, který loni slíbil, že se kvůli své korupční minulosti stáhne z politiky. Teď se najednou stal ministrem, a v rámci rotace by měl za dva roky být dokonce šéfem státní kasy. Je to tedy další z komplikací, kterým Netanjahuova vláda čelí, byť vypadá jako uniformní blok pravicových, až extremistických a náboženských stran.“

Okleštění justice a tah na Palestince

Trestnímu stíhání čelí ale i Benjamin Netanjahu, který veškerá obvinění vehementně odmítá. Obviněn je ve třech kauzách špatného nakládání s financemi, zpronevěry a korupce v řádu stovek milionů korun.

Čtěte také

V současné chvíli, kdy je u moci, má ale samozřejmě řadu pák, jak dotažení soudů předejít. Jeho koalice teď mimo jiné například prosazuje kontroverzní soudní reformu, kdy by hlavní slovo, které v demokratických systémech vždy náleží justici, měli politici.

Kontroverznost současné izraelské vlády se ale netýká jen izraelské veřejnosti. Podle Turečka má i široký mezinárodní rozměr. Kromě totiž naprosto účelových kroků, vedoucích k omezení justice a k upevnění moci státních představitelů, stojí za protesty i celá řada kroků, které jsou namířeny proti Palestincům na okupovaných územích, například omezení jejich práv či rozšíření izraelské svrchovanosti.

Provokace i na mezinárodní scéně

Vlnu nevole u Palestinců vyvolala například i nedávná návštěva izraelského krajně pravicového ministra Bena Gvira na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Návštěvu ministra národní bezpečnosti a odsouzeného rasisty označili za provokaci nejenom Palestinci, ale i arabské státy, izraelská opozice, ale například i Německo a USA.

„Šlo nejenom o arogantní poselství vůči Palestincům, ale hlavně o to, že tím Izrael vlastně eroduje status quo zakotvený v mírové dohodě mezi Izraelem a Jordánskem. Bezpečnost má sice na starost Izrael, ale správa místa spadá do kompetencí Jordánska. Současná vláda tedy podrývá nejenom základy izraelského bezpečnostního uspořádání se svými sousedy, ale třeba i spolupráci se Spojenými státy, kterým je velmi trapné, jak se Izrael nyní na mezinárodní scéně provokativně chová,“ uzavírá Břetislav Tureček.

Spustit audio

Související