Břetislav Tureček: V Libyi si vyřizují účty blízkovýchodní i světoví politici

10. duben 2019

Armáda generála Chalífa Haftara minulý týden zahájila pochod na metropoli Libye Tripolis. Je země na prahu nové občanské války?

Podle blízkovýchodního analytika Břetislava Turečka doutnal konflikt v zemi už od svržení diktátora Muammara Kadáfího v roce 2011: „Od té doby je země rozpolcená na základě kmenové, politické i náboženské identity.“

Od posledních voleb existuje v zemi dvojvládí. Parlament se uchýlil do Tobrúku na východě země, kde vznikla jakási východní aliance Tobrúk-Benghází. A pak je tu mezinárodně uznaná vláda, která sídlí na západě v Tripolisu,“ popisuje složitou situaci v zemi vedoucí Centra blízkovýchodních studií Metropolitní univerzity Praha.

Politické hřiště

Logo

Vládu podporuje například Turecko nebo Katar, což jsou státy stojící na straně tábora Muslimského bratrstva, tedy umírněných islamistických stran napříč Blízkým východem. To ale vadí režimům jako je ten v Egyptě nebo v Saúdské Arábii, které nemohou muslimským bratrstvům přijít na jméno. Ty naopak podporují generála Haftara.“

Libye je teď tedy podle Břetislava Turečka především hřištěm blízkovýchodních třenic. Své zájmy v konfliktu mají ale i západní země. Generála Haftara podporuje Francie, zatímco Itálie inklinuje spíše k vládě v Tripolisu. A své strategické zájmy v regionu sleduje třeba také Rusko.

Spíše než zemi s další občanskou válkou tady sledujeme zemi, kde si vyřizují účty politici z velmi vzdálených metropolí – světových, evropských i blízkovýchodních.
Břetislav Tureček

Klíčové načasování

Dálnice vedoucí z Misuráty do Tripolisu zatím není určena pro běžný provoz

Svoji ofenzivu načasoval libyjský generál nejspíš záměrně do doby, kdy se měla konat mírová konference pod záštitou OSN. Ta měla určit datum parlamentních i prezidentských voleb, ale ve stínu událostí posledních dnů byla zrušena.

Spekuluje se o tom, že cílem generála Haftara bylo zmařit tuto konferenci, protože není připraven podělit se o moc na základě demokratických principů,“ říká v pořadu Jak to vidí Břetislav Tureček. Libye se tak pravděpodobně dostává na práh konfliktu nové intenzity, protože generál Haftar má k dispozici letectvo i těžké tanky. A pokud mezinárodní společenství nezasáhne, má možnost vládu skutečně svrhnout.

Další témata rozhovoru: Izraelské parlamentní volby vyhrála strana současného premiéra Benjamina Netanjahua. Podaří se mu opět sestavit vládu? Jaká je vnitropolitická pozice tureckého prezidenta Recepa Erdogana? Uplynulo 25 let od genocidy ve Rwandě. Dalo se masovému vraždění zabránit a jak je na tom tato africká země dnes?

Spustit audio

Související