Břetislav Tureček: Pandemie v Íránu? Když nemůže obchodovat se Západem, začal obchodovat s Čínou

19. březen 2020

Přes 17 000 nakažených a 1100 mrtvých. Írán je po Číně a Itálii třetí nejpostiženější zemí onemocněním Covid-19. „Ve skutečnosti je situace asi daleko horší,“ říká blízkovýchodní analytik.

„Existují důvodná podezření, že ve skutečnosti je situace daleko horší,“ pozastavuje se nad čísly o počtu nakažených v Íránu Břetislav Tureček. Íránské vedení totiž nejspíš nehlásí skutečná čísla rozsahu koronavirové pandemie na svém území.

Jednak pravděpodobně nemá všechny případy ani zdaleka podchycené, stejně jako celá řada dalších rozvojových zemí, ale může to být také záměr. Režim se tak možná snaží předejít růstu nedůvěry lidí vůči vládě, uvažuje specialista na Blízký východ.

Čtěte také

Zdravotníci z regionů hlásí, že stejný počet mrtvých, jaký hlásí celostátní statistiky, je jen v jednotlivých provinciích a odhaduje se, že ve skutečnosti je v zemi až pětkrát více nemocných i mrtvých, než uvádějí oficiální čísla.

Situaci v Íránu navíc komplikuje náboženský rozměr. Vláda ve snaze zpomalit šíření epidemie uzavřela dvě klíčové svatyně, což vyvolalo mezi muslimy odpor. Co stojí za rozvojem epidemie v zemi?

Urychlí epidemie pád režimu?

Tvrdé americké sankce posílily íránské obchodní vazby na Čínu, vysvětluje Tureček v pořadu Jak to vidí... „Exilová opozice se domnívá, že časté komerční lety mezi Čínou a Íránem do země chorobu zavlekly.“

Čtěte také

Špinavé prádlo se ale podle něj pere i uvnitř režimu. Dochází k tvrdým střetům v tom, jak pandemii řešit a jak o ní informovat. Není tedy vyloučeno, že krize kolem koronaviru bude mít v dlouhodobém horizontu destabilizační vliv na pozici stávajícího režimu.

Další témata rozhovoru: Jak se s pandemií koronaviru potýká Izrael?

Spustit audio

Související