Břetislav Tureček: Bílý dům je veden víc ideologií než blízkovýchodní realitou

19. září 2019

Kdo má na svědomí útok na saúdskoarabské ropné rafinerie? Komu prospěl a mohl by vyvolat další válku v regionu?

K útoku na ropná zařízení na východě země došlo v sobotu časně ráno. Saúdská Arábie i Spojené státy z něj obviňují Írán. Ten odpovědnost odmítá. K útokům se oficiálně přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

Jde o sebeobranu Jemenu?

Šlo o důmyslný útok, vedený velice koordinovaně. Saúdové tvrdí, že se na něm podílelo 18 bezpilotních strojů plus několik raket,“ přibližuje v pořadu Jak to vidí blízkovýchodní analytik Břetislav Tureček. To podle něj ale ještě neznamená, že za útokem nemohou být Húsíové.

Povstalci už dávno nejsou nějací divoši s kalašnikovi. Řada z nich působila v jemenských ozbrojených složkách. Jsou dobře vycvičeni,“ vysvětluje Tureček. Saúdská Arábie už čtyři roky bombarduje Jemen a zabíjí tam tisíce lidí.

Útočí nejen na povstalce, ale i na civilisty včetně nemocnic nebo škol. Mohlo by jít tedy o akt sebeobrany, kterým se Jemenci snaží burcovat pozornost světa, uvažuje Tureček.

Made in Iran

Tomu ale Američané nevěří a obviňují z útoků Írán. Na Teherán ukázali i Saúdové, když při nedávné tiskové konferenci předložili novinářům trosky útočných zařízení, vyrobená v Íránu. Podle Turečka to ale zase nemusí znamenat, že je Írán proti Saúdům použil.

Saúdská Arábie je v dlouhodobém nepřímém konfliktu s Íránem.

Ani Teheránu ovšem motivace k útoku nechybí. Mohl chtít útokem ukázat, že se nenechá zastrašit tvrdými americkými sankcemi a že má metody, jak své nepřátele ekonomicky ohrozit.

Írán usiluje o uznání legitimity svého režimu a svých mocenských zájmů na Blízkém východě. Donald Trump jim je zcela upírá, neuznává jeden jediný argument. A Íránci se svými často velmi záludnými metodami snaží Američany přimět k uznání reality. Bílý dům je ale veden víc ideologií než blízkovýchodní realitou,“ shrnuje analytik.

Nechá se Trump vyprovokovat?

V pozadí útoku mohla být taky snaha vyprovokovat konfrontaci mezi Saúdy a Íránci, případně mezi Američany a Íránci. „Hráčů, kteří by takto mohli chtít Spojené státy vyprovokovat, je v regionu celá řada,“ vysvětluje Tureček.

Jsou mezi nimi dokonce i Íránci, kteří nesouhlasí s politikou umírněné vlády. Ta podle jejich mínění nevystupuje dostatečně tvrdě proti USA poté, co odstoupily od jaderné dohody. Razantní odpověď ze strany Západu se ovšem nejspíš nedá očekávat.

Zpřísnění sankcí vůči Íránu bude ve srovnání s možnou vojenskou intervencí jen bezzubým krokem. Donald Trump se ovšem rok před prezidentskými volbami válečného tažení obává, a to tím spíš, že Írán vůbec nevystupuje jako jednoduchý soupeř.

Další témata rozhovoru: politická mapa Izraele po zářijových volbách; Benjamin Netanjahu znovu premiérem; prezidentské volby v Tunisu; ruský systém protiraketové obrany pro Saúdy; syrská válka.

Spustit audio

Související