Břešťan (Hlidacipes.org): O dění na Primě věděla půlka českých novinářů. My měli kuráž to zpracovat

3. červen 2016

Co vše předcházelo zveřejnění nahrávky z porady na TV Prima, která rozproudila řadu diskuzí nejen na tuzemské mediální scéně?

„Už jen to, že na poradu žurnalistů, zpravodajců nakráčí zástupce vedení televize a řekne, že má nějaký přesný názor na uprchlickou krizi a že si přeje nebo si myslí, že by televize Prima a ti přítomní redaktoři měli referovat podle toho názoru, tak to je špatně samo o sobě. To popírá jakákoli pravidla žurnalistiky, která se učí každý novinář už na první hodině ve škole," říká Robert Břešťan.

Podle šéfredaktora serveru Hlidacipes.org je třeba rozlišovat mezi typy soukromých médií: „Soukromé médium A jsou například různé servery a tiskoviny. A soukromé médium B jsou televize a rozhlas, které na rozdíl od soukromých médií A podléhají zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání," připomíná.


V novinařině je naprosto běžné, že se píšou články opřené o několik zdrojů, často i anonymních, když jde o důležité věci. Tady máte bonus v podobě nahrávky jako jasný důkaz a já mám opřené ty texty o několik zdrojů uvnitř televize Prima. Za normálních okolností by to stačilo. To, že máme nahrávku, je jen potvrzení toho, že ty zdroje mluví pravdu. Robert Břešťan

„Nechci hodnotit zpravodajství televize Prima jako celek. Ale v rámci uprchlické krize podle mě není objektivní a vyvážené,“ odpovídá v Interview Plus.

Jakkoli se Televize Prima snaží podle Břešťana analýzu prezentovat tím způsobem, že vyšla pozitivně, se podle něj jedná o dezinterpretaci. Cituje také předsedu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Ivana Krejčího, který se včera na Radiožurnálu ohradil vůči tomu, že televize Prima interpretovala analýzu RRTV z 15. 12. 2015 ve svůj prospěch. „Konstatovali jsme, že nedošlo k porušení zákona, ne že vysílání bylo objektivní a vyvážené. Právě tam jsme identifikovali ty tendence, které se nám zdály, že jsou problematické. Myslím si, že ta zpráva nevyznívá jako obhajoba Primy,“ uvedl.

Druhá nahrávka

„Informace o tom, že podobná porada na TV Prima proběhla - myslím že ji má tady půlka českých novinářů. Ale jedna věc je mít informaci a věc druhá se rozhodnout ji nějak dál zpracovat,“ říká Břešťan


Co padlo na druhé poradě? „Tam padla slova o tom, že minimálně v následujících měsících nebudeme dodržovat novinářský kodex, protože situace si to vyžaduje," cituje Břešťan své zdroje. Vznikla nahrávka z druhé porady? „To bych s dovolením nekomentoval," odpovídá. Takže je možná ještě nějaká druhá nahrávka, kterou budete zveřejňovat? "To bych s dovolením nekomentoval", opakuje Břešťan.

„České mediální prostředí není zvyklé na to, že novináři mluví vzájemně kriticky o své práci,“ dodává a vysvětluje také, proč byla nahrávka zveřejněna až nyní, ačkoli byla pořízena již v září. Popisuje, že nebylo snadné zpracovat všechny informace a získat klíčový důkaz.

Břešťan v Interview Plus dále také popisuje důvod, proč nebyl dosud zveřejněn zdroj: „My to máme opřené sice o anonymní zdroj, ale ze zcela legitimních důvodů, protože tohle je forma whistleblowingu a všichni víme, jak whistlebloweři v České republice končí. Vůbec se nedivím, že chtějí být v anonymitě a budu to respektovat."

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.