Bouře Sabina ničila i na jihu Moravy. Létaly střechy a bez proudu bylo 16 tisíc domácností

Na 16 tisíc domácností se v pondělí odpoledne ocitlo v Jihomoravském kraji bez proudu kvůli silnému větru. Dodavatel elektřiny, společnost E.ON proto vyhlásila kalamitní stav. 

Bouře poničila vedení především na Blanensku, Znojemsku a Břeclavsku. Přímo v centru Břeclavi bylo bez proudu 3 600 domácností. Technici kvůli bezpečnosti ukončili práce v sedm hodin večer. Od rána proto pokračují v obnovách dodávek elektřiny, většinu z 16 tisíc domácnosti už se podařilo znovu k síti připojit. „Během večera se nám podařilo tento počet radikálně snížit, a to na nějakých 4 500 domácností bez proudu. Problémy řešíme aktuálně stále na Znojemsku a potom také na Břeclavsku.

Včerejší bouře poškodila v Branišovicích na Brněnsku střechu kulturního domu. Silný vítr ji odtrhl a ta následně spadla na zaparkované auto poblíž domu. Škodu zatím vyčísluje pojišťovna. „Bylo z minuty na minutu. Seděl jsem na obecním úřadě, ucítil jsem tlak do oken a najednou mi velitel hasičů volá, že kulturní dům je bez střechy. Uděláme nějaké provizorní řešení a budeme se dál domlouvat s pojišťovnou,“ vysvětluje starosta Branišovic Marek Sovka z TOP 09.

Jihomoravští hasiči v pondělí kvůli silnému větru vyjížděli k 150 událostem. Těch přibylo především v odpoledních hodinách, kdy vítr zesílil. Nejčastěji odklízeli vyvrácené a nalomené stromy. Na Brněnsku museli odklízet také utržené střechy několika domů. Ty poškodily okolní domy nebo auta. Podle mluvčího hasičů Petra Příkaského se na jižní Moravě kvůli bouři Sabina nezranil. „Plné ruce práce měli také operátoři linky 112. Během včerejšího dne odbavili kolem 1 000 hovorů a to především pro jiné kraje České republiky.“

Popadané stromy zkomplikovaly v podvečer také dopravu. Více než deset krajských autobusových linek nabíralo až půlhodinová zpoždění.

Zákaz vstupu

Správci lesů, parků a hřbitovů na jižní Moravě budou dnes rozhodovat o prodloužení nebo případném ukončení zákazů vstupů. Od včerejšího dne je například v Brně kvůli silnému větru uzavřena většina hřbitovů. K opatřením přistoupili také na hřbitově v Ivančicích. Zavřený je nadále i Wilsonův park v Brně. Do dnešních 12:00 hodin (11. února) jsou částečně omezené vstupy i do dalších brněnských parků. Turisté by neměli vstupovat do zámeckých parků v Lednici a Letovicích. Lesníci varují také před vstupem do lesů v Brně. Podle hasičů lidé mají omezit pohyb venku a jízdu autem. Výstraha před silným větrem platí do osmi hodin večer. V nárazech může dosahovat až 65 kilometrů v hodině.

autor: tip
Spustit audio

Související