Bourání s režisérem Benjaminem Tučkem

8. září 2014

Hostem 161. dílu Bourání byl scenárista a filmový dokumentarista Benjamin Tuček. Většina našeho rozhovoru se zaobírala jeho dokumentárním filmem Plán, který bude mít premiéru 15. září.

Plán představuje několikaletý režisérův časosběr, který se snaží porozumět plánování (především tomu územnímu) hlavního města Prahy v uplynulých letech. Mluvili jsme o důvodech, které ho k tomuto časově náročnému natáčení vedly, a o případných překvapeních, která ho během natáčení potkala.

Plán (2014)
Veřejný prostor, nebo zlatý důl? Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní Bémův koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu. Slovo Plán se ve filmu stává metaforou vývoje společnosti a jejího směřování ve 21. století. Film odkrývá motivace občanských aktivit, mechanismy komunální politiky a vliv kapitálu na rozhodování o věcech veřejných. Film Plán přes skepsi panující ve společnosti pátrá po upřímnosti idejí, víře v demokracii a po existenci vize, na níž by bylo možno stavět. (oficiální text distributora)

Benjamin Tuček (1972)
Na FAMU vystudoval obor scenáristika a dramaturgie. V roce 2002 natočil podle vlastního scénáře celovečerní hraný film Děvčátko. Surrealisticky laděné leporelo, odehrávající se na pražském sídlišti, bylo oceněno Českým lvem a na zahraničních festivalech.
K dokumentární tvorbě patří filmy Báječný muž na létajícím stroji, Komedie, Tantra, Plán.
S Markem Najbrtem a Robertem Geislerem spolupracoval na scénáři televizního cyklu Kinetická encyklopedie všehomíra. Spolu s nimi je scenáristou celovečerních filmů Mistři, Protektor (oceněný šesti Českými lvy, mj. za nejlepší film a scénář, a nominací ČFTA na Oscara) a Polski film. Je spoluautorem internetového satirického cyklu Blaník o fiktivním pražském lobbistovi a spoluautorem scénářů prvního seriálu z produkce HBO Terapie.
Nakladatelství Labyrint vydalo jeho sbírku povídek Velmi krátké vlny.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.