Botanická inventura

3. leden 2013

Aktuální soupis naší flóry. Mokřady: zásobárna vody i pomocníci počasí. Hvězdný nos. Muž jako evoluční inovace? (četba, 4.díl)

Aktuálně: Počátek nového roku je často provázen různými inventurami. Botanici to však stihli už na sklonku roku minulého, kdy představili aktuální soupis tuzemské flóry. V takto kompletní podobě poprvé od roku 1936. Flora je velmi dynamická a její vývoj výrazně souvisí i s činností člověka, který v posledních desetiletích krajinu aktivně mění.

Téma: Když před několika desetiletími docházelo ke scelování malých polí soukromých zemědělců ve velké lány, často končící v nedohlednu, ztrácela se z krajiny voda. Dnes víme, že vlhké louky, malé bažiny a tůňky někde pod svahem k funkční krajině patří. Ochránci přírody taková stanoviště, chrání a snaží se je přírodě vrátit.

Příhody přírody: O tom, jak zajímavý je krtek hvězdonosý pro početnou armádu biologů, svědčí výmluvně skutečnost, že nedávno byl přečten kompletní genom tohoto tvora. A můžeme si být jistí, že v DNA narazí vědci na další pozoruhodné krtčí vlastnosti. My se dnes zaměříme na jeho „hvězdný“ čich.

Četba: Když přemýšlíme o lidské sexualitě, mohou se nám některé její neobvyklé projevy zdát nepatřičné. Pokud se na ně ale podíváme očima přírodovědce, budeme pak možná odolnější vůči stereotypům, které znemožňují vidět širší kontext. Pokusíme se o to spolu s další kapitolou z knihy profesora Stanislava Komárka Muž jako evoluční inovace?

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio