Bombardování sardinského Cagliari

23. září 2010

Tak jako mnoho míst v Evropě a blízkém okolí i Sardinie během druhé světové války utrpěla řadu šrámů. Strategický ostrov, politicky spadající pod Mussoliniho Itálii, byl důležitou středomořskou křižovatkou, a proto nezůstal ušetřen pozornosti armádních velitelů.

Když jsem navštívil sardinský filmový archiv, zaujal mne černobílý dokument z druhé světové války. Skýtal obrazy zničeného města podkreslené úzkostným kvílením sirén a zvuky dopadajících bomb. Podobnou atmosféru si museli prožít obyvatelé Cagliari - hlavního města Sardinie - během jarních měsíců roku 1943. Strategický přístav byl v hledáčku spojeneckých armád dlouhou dobu, a tak se mu nevyhnulo ani kobercové bombardování, které pomalu připravovalo prostor pro dobytí italských území.

Útok byl nakonec veden přes Sicílii, ale ušetřena nebyla ani Sardinie. Vzpomínky pamětníků na tehdejší události jsou dodnes trpké a bolestné. Připomíná je i několik podzemních krytů rozesetých po celém městě. Jeden z nich jsem navštívil s mikrofonem. Provázela mě paní Sabrina Loy z místní turistické agentury Storex a i díky ní jsem mohl poznat svíravou atmosféru betonové kobky, v níž mnohokrát našly útočiště i záchranu holého života stovky cagliarských občanů.

Logo

Reportáž z protileteckého krytu v Cagliari zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 14. 3. 2008.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.