Bombardování nemocnic a obytných domů na Ukrajině: Mapování incidentů spáchaných na civilistech

25. březen 2022

Cílem tohoto projektu je podrobně popsat incidenty, u nichž existují otevřené důkazy o možných civilních škodách na Ukrajině, a také se pokusit objasnit, kde a kdy k těmto událostem došlo.

Zdroj: bellingcat.com (17. března 2022)

Ve středoukrajinském městě Uman leží na ulici zkrvavené tělo bez života. Je 24. února a ruská invaze do sousední země právě začala. Po silnici jsou rozházené trosky ze všeho možného a okna okolních aut jsou rozbitá. Záznamy z průmyslové kamery z nedalekého obchodu ukazují, že zde krátce po sedmé hodině ranní místního času došlo k mohutné explozi. Kráter, jasně viditelný na videu ze sociálních sítí, zřejmě potvrzuje, že příčinou výbuchu byla raketa, která připravila o život osobu ležící nehybně opodál.

O dva dny později v Melitopolu míří kamera na průčelí nemocnice v centru města. Je slyšet rychlé salvy střelby, zatímco se roztřesené záběry zaměřují na onkologické oddělení nemocnice. Na budovu dopadá několik neidentifikovaných střel, což vede k několika malým explozím. Kamera se otáčí a je vidět obří červený kříž, který zdobí vchod do nemocnice. Tuto hrozivou a chaotickou scénu zachycuje osoba stojící před obytnými bloky, ze kterých je výhled na toto zařízení.

Bellingcat od začátku konfliktu dokumentuje a zaznamenává incidenty, jako jsou tyto - které byly zveřejněny na kanálech sociálních médií - a další, které zřejmě zobrazují případy zasažení nebo zranění civilistů.

Některé z videí detailně zachycují incidenty extrémního násilí v jejich průběhu, zatímco jiné ukazují následky raketových úderů nebo střelby.

Vzhledem k tomu, že se každý den rozrůstá objem těchto videí a snímků, začala organizace Bellingcat a členové jejího projektu Global Authentication Project tyto incidenty zaznamenávat a vnášet do interaktivní mapy TimeMap.

Projekt Global Authentication Project se skládá z investigativců z různých komunit, kteří pomáhají při průzkumu Bellingcatu prostřednictvím strukturovaných úkolů a zpětné vazby. Na této problematice spolupracujeme s mnoha jednotlivci, kteří ovládají ukrajinský jazyk, a dalšími, kteří mají místní kontextové znalosti o událostech a místech zobrazených na mapě. Mezi dalšími účastníky jsou jednotlivci se znalostí geolokace a chronolokace, přičemž všechny příspěvky jsou ověřovány výzkumnými pracovníky Bellingcatu.

Cílem tohoto projektu je podrobně popsat incidenty, u nichž existují otevřené důkazy o možných civilních škodách na Ukrajině, a také se pokusit objasnit, kde a kdy k těmto událostem došlo. Zdokumentování těchto incidentů je důležité zejména s ohledem na tvrzení ruské vlády, že se nesnaží útočit na civilisty a vyhýbá se dopadům na civilní infrastrukturu.

Čtenáře vyzýváme k prozkoumání mapy s označením data a místa. Je třeba poznamenat, že do souboru dat Bellingcat jsou zahrnuty pouze události, které byly vyfotografovány, zachyceny na videu nebo zveřejněny na sociálních sítích. Je pravděpodobné, že bude existovat mnoho dalších případů poškození civilního obyvatelstva, které nejsou zdokumentovány na videu nebo na sociálních médiích, a proto nejsou zahrnuty do časové mapy.

I při zohlednění této výhrady je počet incidentů podrobně popsaných v našem datovém souboru a mapě TimeMap v době prvního zveřejnění již značný.

S postupem konfliktu budeme náš soubor údajů a mapu TimeMap nadále aktualizovat. Mapa zůstane online i po skončení konfliktu.

Jak TimeMap funguje?

Každá tečka na mapě představuje incident, při kterém došlo k poškození nebo újmě na zdraví civilního obyvatelstva, a místo, kde k tomuto incidentu došlo. Po kliknutí na tečku se čtenářům zobrazí informace o incidentu, často včetně jednoho nebo více vložených odkazů na záběry nebo fotografie zobrazující, co se stalo.

Vzhledem k tomu, že záběry v rámci vybraných událostí byly vloženy z příspěvků na sociálních sítích, veškeré názory, které v nich mohou být obsaženy, nejsou názory Bellingcatu ani našich partnerů. Je také důležité poznamenat, že jakákoli tvrzení v příspěvcích nemusí být nutně potvrzena nebo ověřena společností Bellingcat. To platí zejména v případě příspěvků, které uvádějí, která strana mohla být zodpovědná za podrobně popsané incidenty. Přiložený popis pouze podrobně popisuje prvky, které jsou na záběrech objektivně pozorovatelné.

Jak je popsáno v následující části o metodice, pokud uživatel odstraní vložené záběry ze sociálních sítí, nebudou již ve formátu TimeMap viditelné. Incident a jeho popis však v mapě TimeMap zůstanou. Kopie každého příspěvku bude rovněž archivována, pro případ, že by byla relevantní pro případný soudní proces, který může v budoucnu nastat (tyto archivované příspěvky nebudou zobrazovány veřejně).

Uživatelé mohou nastavit časovou osu v dolní části mapy a zaměřit se na incidenty, které se odehrály v určitá data. Po kliknutí na konkrétní den se na pravé straně obrazovky zobrazí seznam incidentů, které jsou zaznamenány v daném 24hodinovém období.

V některých případech, kdy by video nebo forografie mohly potenciálně odhalit identitu nebo osobní polohu tvůrce obsahu, jsme podnikli kroky k ochraně jeho/jejího soukromí a zároveň jsme uvedli informace o typu incidentu, který se zde odehrál.

Uživatelé si mohou incidenty zobrazit také podle týdenních, dvoutýdenních, měsíčních a tříměsíčních období kliknutím na tyto možnosti vpravo od funkce časové osy ve spodní části mapy.

Pokud se uživatelé zajímají o lokalizaci incidentů v konkrétních městech, doporučujeme přiblížit zoomem na cílové místo. Tím získáte mnohem lokalizovanější přehled, než ten při zobrazení mapy z výchozí perspektivy, která zobrazuje celou Ukrajinu.

Filtry na levé straně obrazovky rovněž umožňují uživatelům vyhledávat v mapě TimeMap podle konkrétních typů incidentů. Filtry například umožňují vybrat incidenty, které zasáhly obytná, průmyslová, zdravotnická a další zařízení. Ty se pak na mapě zobrazí s odfiltrovanými ostatními výsledky.

Pokud lze s určitou mírou jistoty určit typ munice nebo zbraně, která způsobila civilní škody, bude tento údaj rovněž uveden v profilu incidentu. Uživatelé mohou pomocí filtrů vyhledávat konkrétní typy zbraňových systémů, které mohly být nasazeny, jako je kazetová munice, řízené střely nebo dokonce ruční zbraně.

Metodika TimeMapy

Rozsah výzkumu

Tato databáze, uspořádaná na forenzní platformě TimeMap a přizpůsobená pro tento projekt, je zaměřena na incidenty na Ukrajině, které měly za následek potenciální škody na civilním obyvatelstvu. Patří sem: incidenty, při nichž rakety nebo střely zasáhly civilní oblasti, při nichž útoky vedly ke zničení civilní infrastruktury, při nichž je patrná přítomnost zraněných civilistů a/nebo přítomnost nehybných civilních těl. Tato databáze se začala shromažďovat 24. února 2022 a jejím záměrem je být živým dokumentem, který bude aktualizován po celou dobu trvání konfliktu. Přestože se snažíme shromáždit co nejvíce incidentů, nemůžeme zaručit, že je shromáždíme všechny, ani nebudeme schopni potvrdit místa všech shromážděných incidentů. Ty, jejichž původnost nebo přesné umístění nepotvrdíme, nebudou na mapě zobrazeny. Proto tato mapa není vyčerpávajícím seznamem civilních škod na Ukrajině, ale spíše znázorněním všech incidentů, které se nám podařilo shromáždit a jejichž přesné umístění jsme byli schopni určit.

Záběry z otevřených zdrojů

Všechny odkazy v této mapě jsou z otevřených zdrojů, což znamená, že jsou spojeny s otevřeným odkazem zveřejněným na internetu. Tyto zdroje byly shromážděny investigativci Bellingcat a umístěny do databáze, kde jsou také lokálně archivovány. Po shromáždění členové našeho projektu Global Authentication Project určili místo každé z těchto událostí (více informací o projektu Global Authentication Project a jeho složení si můžete přečíst níže). Pracovníci Bellingcatu pak tyto souřadnice porovnali, aby zajistili jejich přesnost. Rozlišení těchto geolokací se pohybuje do 150 metrů od místa, kde k události došlo, ale veřejné souřadnice zobrazitelné na mapě byly mírně rozostřeny, aby byla chráněna identita tvůrců. Vzhledem k tomu, že tyto záběry mají otevřený zdrojový kód, uživatelé, kteří obsah nahráli, nejsou přímo spojeni s organizací Bellingcat ani s našimi partnery. Jakékoli názory, které mohou být v příspěvcích obsaženy, proto nejsou názory Bellingcatu nebo našich partnerů. Jakákoli tvrzení obsažená v příspěvcích rovněž nemusí být nutně potvrzena nebo ověřena společností Bellingcat, zejména pokud jde o to, která strana mohla být za podrobně popsané incidenty odpovědná.

Úroveň ověření

Shromažďované údaje jsou vyšetřovateli Bellingcatu kontrolovány z hlediska originality, základní manipulace a umístění. Cílem této úrovně ověření je uvést, kde a kdy došlo k incidentům a kde existují přiměřené vizuální náznaky poškození civilního obyvatelstva. Náš vyšetřovací plán pro shromažďování těchto materiálů a jejich využití vychází z Berkeleyského protokolu o digitálních vyšetřováních s otevřeným zdrojovým kódem. Tyto incidenty jsou rovněž shromažďovány a archivovány na forenzní úrovni pro případné důkazní využití v budoucnosti. Tato úroveň hloubkové analýzy a ověřování bude trvat mnoho měsíců a naším cílem je touto mapou transparentně informovat o současné situaci na Ukrajině tak, jak právě probíhá, v zájmu veřejnosti. Aby bylo jasno, tyto dva procesy budou oddělené.

Popisy

Každý incident je doplněn odkazy na zdroje, přesnou polohou určenou naším projektem Global Authentication Project a investigativci Bellingcat a také stručným popisem incidentu na základě toho, co je vizuálně přítomno. Popisy uvádějí, co je jasně viditelné, ale nesnaží se vytvářet předpoklady o přesném počtu obětí nebo o tom, která strana konfliktu je za něj zodpovědná, vzhledem k tomu, že tyto faktory je obtížné plně určit pouze z krátkých vizuálních snímků.

Filtry

Na levé straně mapy může uživatel přepínat mezi různými druhy zasažených oblastí. Oblasti charakterizujeme jako obytné, průmyslové, administrativní, zdravotnické, školní/dětské, vojenské, obchodní, náboženské nebo nedefinované. Rozhodnutí o těchto klasifikacích vychází z vizuálních důkazů na záběrech a z toho, k čemu je oblast údajně využívána. V některých z těchto oblastí nemůžeme zcela vyloučit nebo vyčerpávajícím způsobem vyhledat možnost vojenského využití.

Odkazy na zdroje / odkazy

Rozhodli jsme se vložit odkazy na sociální média přímo na platformu.  Pokud by některý z nich nahrávající smazal, budou na mapě stále viditelné, ale údaje o příspěvku, uživateli a záběrech již nebudou veřejně prezentovány. Tam, kde by citlivé záběry zveřejněné jednotlivci mohly umožnit identifikaci jich samotných nebo jejich polohy, jsme se snažili preventivně podniknout kroky k anonymizaci těchto uživatelů.

Ochrana soukromí a úcta k mrtvým

Tyto záběry jsou názorné a obsahují znepokojivé scény války a konfliktu. Mnohé ze zobrazených oblastí jsou v době psaní tohoto článku rovněž napadány jak fyzicky, tak prostřednictvím pokusů o diskreditaci nebo poškození uživatelů, kteří tento obsah zveřejnili, na internetu. Z těchto důvodů jsme se rozhodli nesdílet některé příspěvky, které by mohly naznačovat přímou identitu některé z osob, které natáčely. Z úcty k nim a jejich blízkým jsme také odfiltrovali příspěvky, které obsahují snímky, na nichž je zblízka natočeno nehybné tělo, jehož totožnost by mohla být zjištěna.

Poznámka k projektu Bellingcat

Na Global Authentication Projectu spolupracují široké komunity investigativců s otevřeným zdrojovým kódem, kteří pomáhají při výzkumu Bellingcatu prostřednictvím strukturovaných úkolů a zpětné vazby. Naším cílem je ověřit pravost událostí, které se odehrávají po celém světě, a zaplnit mezery v existujících znalostech, zejména pak v situacích, kde existuje obrovské množství dat. Vytvořením komunity pro zájemce o výzkum s otevřeným zdrojovým kódem podporujeme původní cíl Bellingcatu, kterým je společné řešení problémů, diverzifikace našeho vyšetřování a podpora využívání těchto dovedností. Na této datové sadě spolupracujeme s mnoha jednotlivci, kteří ovládají ukrajinský jazyk, a s dalšími, kteří mají znalosti místních souvislostí a míst zobrazených na mapě. Mezi dalšími účastníky jsou jednotlivci, kteří mají dovednosti v oblasti geolokace a chronolokace, přičemž všechny příspěvky prověřují výzkumní pracovníci Bellingcatu. V následujících měsících budeme rozšiřovat projekt globálního ověřování a další informace budou k dispozici na našich webových stránkách a na Twitteru.

Zpětná vazba

Tato interaktivní mapa se bude po dobu trvání konfliktu měnit a aktualizovat. Uvítáme zpětnou vazbu k naší metodice a sběru dat. Transparentnost bereme vážně. Pokud máte přímou zpětnou vazbu k platformě, uveďte ji prosím v tomto formuláři.

Spustit audio