Bolivijský prezident podpořil pěstování koky: „Na rozdíl od pašeráků kokainu je součástí naší kultury“

10. březen 2017

Bolivijský prezident Evo Morales podepsal kontroverzní návrh zákona, na základě kterého se téměř zdvojnásobí plocha určená pro legální pěstování koky. Informuje o tom server britské BBC. Teď bude možné rostlinu celostátně pěstovat na dvaceti dvou tisících hektarů půdy. Na základě předchozí zákonné úpravy se jednalo o dvanáct tisíc hektarů.

Morales je první bolivijský prezident domorodého původu. Sám je bývalý pěstitel koky. Rozhodně odmítl varovné a nesouhlasné hlasy, že nová legislativa může vést k posílení ilegálního obchodování s drogami.

Listy koky se používají jako surovina k výrobě kokainu. V Andské oblasti podél pacifické strany jihoamerického kontinentu má ale koka široké využití a je součástí bolivijských národních tradic. Užívá se mimo jiné také v lidovém léčitelství.

Listy se obvykle přidávají do čaje s cílem zlepšit překonání akutní horské nemoci z velké nadmořské výšky. Ta může člověka postihnout v oblastech nad 2400 metrů a někdy končí i smrtí. Pokud se lístky koky žvýkají, jsou zdrojem mírného povzbuzení lidského organismu. Mezi další účinky patří potlačení hladu, žízně a bolesti.

„Žvýkám právě teď“

Bolivijský prezident dlouhodobě podporuje legalizaci přírodní koky i v globálním měřítku. Vyzývá Organizaci spojených národů, aby její pěstování prohlásila za legální. „Chceme poskytnout doživotní přísun koky lidem, kteří ji užívají v souladu se zákonem,“ cituje slova levicového bolivijského politika BBC.

V roce 2009 na vídeňské schůzce Komise OSN pro narkotika například Morales upoutal pozornost světové veřejnosti svým vystoupením kritizujícím právě přístup k pěstování koky.

Logo

„Dámy a pánové, toto je lístek koky. Koka patří k bolivijské národní kultuře. Součástí kultury producentů a pašeráků kokainu samozřejmě nejsme,“ řekl a přítomným zástupcům všech světových států ukázal lístek koky.

Zdůraznil svůj názor, že koka znamená pro Bolivijce obživu a že rozhodně nepoškozuje zdraví. Potom měl Morales koku údajně chvíli žvýkat, protože své vystoupení doprovodil následujícími slovy: „Žvýkání koky, to je to, co dělám právě teď!“

Logo

Aymarský indián Morales bojuje také proti zákazu žvýkání lístků koky, který vyplývá ze stejné konvence. Opakovaně ho označuje za „absurditu a urážku andské kultury“. Aymarové i další původní obyvatelé Jižní Ameriky koku používají i při náboženských a kulturních obřadech.

Cílem je posílit legální vývoz

„Jak je možné, že lístky koky, které představují naši identitu předanou nám předky, jsou kriminalizovány?“ ptá se opakovaně Morales. Do boje za legalizaci lístků koky proto také táhne s odkazem na deklaraci OSN o právech původních obyvatel z roku 2007.

V samotné Bolívii opoziční poslanci tvrdí, že kontroverzní nový zákon o pěstování koky porušuje ústavu země a také řadu mezinárodních smluv. Vláda jihoamerického státu ale doufá, že novým zákonem pomůže hospodářství.

Slibuje si od něj posílení vývozu produktů z koky do světa. Produkty už země legálně vyváží do Ekvádoru. Argumentem pro kritiky je skutečnost, že Bolívie je po Kolumbii a Peru třetím největším producentem kokainu na světě. I přes dřívější omezení Organizace spojených národů například v roce 2014 odhadla, že v Bolívii se koka pěstuje na více než dvaceti tisících hektarech místo dříve povolených dvanácti, uzavírá server BBC.

autor: thk
Spustit audio