Bolesti břicha, únava, teplota. To jsou nenápadné a snadno zaměnitelné příznaky Crohnovy choroby

19. květen 2021

Západní styl života, fastfood, konzervované potraviny, ale také stres, a to jak z vypětí duševního, tak třeba i zdravotního nebo sportovního. To všechno stojí za vznikem Crohnovy choroby, nejznámějšího idiopatického střevního zánětu.

Slovo „idiopatický“ přitom znamená vzniknuvší z neznámých příčin. Souhrn výše vyjmenovaných faktorů je tedy jen předpokládanou okolností. Spolu s dědičností vytváří podmínky, za kterých onemocnění může, ale také nemusí propuknout.

Pokud k němu ovšem dojde, pak je to trápení na celý život. Právě proto, že neznáme skutečného původce, neumíme nemoc vyléčit.

„Hlavním projevem bývá celkové neprospívání, bolesti břicha, hubnutí, někdy zvýšené teploty, únava čili takové necharakteristické projevy, které nemusí vždy vést rychle k domněnce, že se jedná o toto onemocnění, a tím může být správná diagnostika opožděna,“ připomíná Martin Bortlík, primář gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Poměrně často se tak podle něj stává, že pacient dlouhodobě trpí Crohnovou chorobou, ale neví o tom. „Zhruba polovina pacientů má ty obtíže dokonce více než dva roky, než je stanovena diagnóza,“ říká.

Signálů, které lékaře navedou na stopu Crohnovy choroby, může být více. „Tím prvním by měl být věk, většinou se jedná o mladé lidi, zhruba od 18 do 30 let. Často mívají kromě břišních obtíží také jiné projevy, především bolesti kloubů, někdy otoky, kožní změny, u části pacientů mohou onemocnění provázet také záněty očí,“ vyjmenovává Martin Bortlík.

Čtěte také

Onemocnění má chronický charakter. „Má bohužel tendenci vést ke změnám v trávicí trubici, které jsou v určité fázi nevratné a pacient potřebuje chirurgický zákrok,“ doplňuje primář.

Základem léčby takzvaných IBD nemocí neboli idiopatických střevních zánětů jsou ovšem medikamenty. Aby na své prášky lidé nezapomínali, vznikla nová aplikace IBD Pod Kontrolou. Mohou ji využívat prostřednictvím svých mobilů, tabletů a počítačů a zaznamenávat si průběh onemocnění, které je charakteristické svými útlumy a návraty. Právě z deníku pacienta pak může lékař vysledovat určité zákonitosti a v léčbě Crohnovy choroby být ještě cílenější.

Další podrobnosti o idiopatických střevních zánětech si poslechněte v rozhovoru s gastroenterologem Martinem Bortlíkem v pořadu Zdravíčko.

Spustit audio

Související