Bok: Pokud použili estébáci správné instrumenty, podlehli jste snadno

16. září 2015

Film režisérky Libuše Rudinské s názvem Pavel Wonka se zavazuje předkládá poněkud odlišný obraz poslední disidentské oběti komunistického režimu v Československu.

Dokument se zvláště na základě výpovědi bývalých příslušníků StB snaží vytvořit dojem, že Wonka nebyl tak jednoznačný hrdina, jak se o něm traduje.

Odborník na archivy bezpečnostních složek Radek Schovánek sice připouští, že Wonka se mohl stát kandidátem tajné spolupráce se Státní bezpečností, ale prakticky vylučuje, že by skutečně komunistickému aparátu sloužil.

„Když mě někdo kritizuje, tak jde o to, do jaké míry je ta kritika spravedlivá a oprávněná, nebo není,“ vzkázal všem kritikům disentu bývalý disident a signatář Charty 77 Bohumil Doležal.

Podle něj je třeba rozlišit, co kritiky disentu motivuje a jaké důvody mají od toho, co vlastně říkají.

„K tomu, co děláme, nás vždy vedou nejrůznější důvody, ale racionální debata musí být o tom, o čem je řeč, a ne proč to ti lidé říkají,“ tvrdí Doležal.

Výhrady, které zaznívají na adresu skupin bojujících proti tehdejšímu režimu, považuje za bývalý disident za neopodstatněné.


Doležal: „Proč se disentu vytýká, že tam byli agenti? Kdyby byly disidentské skupiny vyloženě ilegální organizace, tak by to byla ostuda, ale to nebyly. To byly legální organizace a mohl tam vstoupit každý.“

Bývalý disident a signatář Charty 77 John Bok vnímá výroky těch, kteří kritizují tehdejší disidenty za výraz nedostatku občanské odvahy.


Bok: „Hezky se posuzuje, že někdo spolupracoval. Pokud nevíte, jakým způsobem člověk podlehl a spolupracoval, jak ho můžete hodnotit? … Pravdou je, že podlehne vysoké procento lidí, pokud ten zločinec, který vás chce dostat, použije správné instrumenty.“

„Ti, kteří byli opatrní, si dnes o nás otírají hubu, protože přeci jen někde ta výčitka svědomí tam je,“ soudí aktivista.

Tito kritici v době komunismu ze své poslušnosti těžili . „Měli svá zaměstnání, chtěli mít své drobné výhody a trafiky, dostat děti na studie, takže nezlobili.“

„Oni byli připodělaný, a my jsme prostě zlobili, to je všechno,“ shrnul nejen své disidentské přesvědčení John Bok.

autoři: tpa , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.