Bojují za nás. Současná ukrajinská fotografie v Galerii 4 přináší svědectví o strádání lidí ve válečném konfliktu

20. únor 2023

Mnozí ze zastoupených fotografů se před válkou věnovali zcela jinému fotografickému žánru. Kurátorský výběr z více než několika tisíců fotografií od 15 autorů se zaměřuje na několik klíčových témat – život ve válce, situace uprchlíků, boj za svobodu, následky války a konečně naděje, která je trvale přítomná i v těch nejtěžších okamžicích. Specifické místo mají fotografie z míst, kde proběhly nejtěžší boje – Buča, Irpiň a především Mariupol.

Výstavu připravil prezident Asociace profesionálních fotografů Jan Pohribný. V rozhovoru pro Mozaiku zdůraznil:

Oni to vnímají tím osobním prizmatem a dostanou se blíž a intimněji k těm akcím a bojům a jejich sdělení je intenzivnější než u zahraničních fotografů.

Zastoupení autoři: Pavlo Dorohoi, Andrij Dubchak, Yurko Dyachyshyn, Alexey Furman, Alena Grom, Mstyslav Chernov, Serhii Korovayny, Kostiantyn a Vlada Liberov, Evgeny Maloletka, Sergi Mykhalchuk, Mikhail Palinchak, Danilo Pavlov, Viacheslav Ratynskyi, Olga Kovalova, Alina Smutko. 

Výstava je realizována ve spolupráci s Asociací profesionálních fotografů ČR, Ukrajinské asociace profesionálních fotograf a Czech Photo Center. Galerie 4 Cheb 17. 2. – 16. 4.

Výstava by měla putovat i na další místa – v jednání je uvedení na festivalu FotoFest v Houstonu v USA a Jan Pohribný doufá, že se objeví i na Pražském hradě.

Fotograf Jan Pohribný připravil take výstavu Spi-rituální krajina, kterou uvádí od 24. února do 28. května Severočeskáí galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Na snímcích představuje různé přístupy ke krajinářské fotografii.

Já mám takové etapy, českou krajinu znám asi nejlépe, ale pobýval jsem několik let ve Skandinávii – ve Finsku, v Norsku, měl jsem krátkou etapu asijskou, jezdil jsem několik let do Číny, teď jezdím na jih, do Itálie.

Spustit audio

Související