Bojovat účinně s korupcí jde už teď, kritizuje novelu o státním zastupitelství poslanec

25. duben 2016

Potřebujeme hlídacího psa bez náhubku, který nebude uvázaný, prohlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán o zákonu upravujícím zásadně pravomoci Nejvyššího státního zastupitelství. Tento pes nyní obrazně řečeno prošel vládou, ve Sněmovně si ale na něj brousí zuby.

Podle opozice i části koaličních poslanců návrh směřuje k policejně-prokurátorskému státu, přestože má fungovat coby nástroj proti korupci. Podle kritiků může naopak prostor k úplatkářství otvírat. Pět let trvající snahy o vysvobození žalobců z politické moci tak můžou opět znova skončit nezdarem.

„Zákon povede k posílení nezávislosti a zároveň akceschopnosti státního zastupitelství,“ uvedl v pořadu Pro a proti ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Podle něj tak celá soustava bude konečně odříznuta od posledních, dnes nevyužívaných, ale stále existujících možností vlivu politické sféry.

„Zavedením specializovaného státního zastupitelství s týmem dobře placených analytiků umožní konečně začít účinně rozkrývat korupci a závažnou hospodářskou kriminalitu, kterou dnes, upřímně řečeno, orgány činné v trestním řízení umí stíhat v zásadě jen tam, kde chytí pachatele při činu.“

Oponenty zákona vytýkanou koncentraci moci autoři zákona prý „rozstřihli právě tou izolací tohoto speciálu,“ vysvětil Pelikán. „To v původním návrhu mé předchůdkyně na postu ministra nebylo.“


Pelikán: „Konečně tu je vůle bojovat s korupcí, nekladou se tomu překážky, ale více a více zjišťujeme odbornou nedostatečnost. Těch pár lidí, kteří si dovedou v těch případech poradit, je přetíženo, případů je velmi mnoho, a pak se táhnou. Chybí nám schopnost zejména analytické práce s obchodními smlouvami, bankovními transfery a tak dále.“

Člen ústavně-právního výboru Sněmovny Martin Plíšek (TOP 09) je přesvědčen, že nelze tento zákon projednávat bez současného projednávání trestního řádu.


Plíšek: „Jestli má někdo dojem, že za posledních několik let státní zastupitelství není nezávislé nebo pracuje na politickou objednávku, tak já tento pocit nemám... Neříkejte, že bojovat účinně s korupcí nejde podle současné právní úpravy.“

„Nová norma ale postavení státního zastupitelství staví trochu mimo dohled, protože státní zastupitelství stále patří podle Ústavy do soustavy výkonné moci,“ upozornil politik.

Tomu vadí, že tak důležitý zákon zatím nemá ani podporu celé vládní koalice. „Čtyři ministři za ČSSD návrh na vládě nepodpořili,“ připomněl Plíšek.

To, že TOP 09 ještě nedávno výhrady k návrhu neměla, zdůvodňuje poslanec takto: „Kouzlo je v detailu... I několik posledních ministrů spravedlnosti včetně toho současného měnilo v průběhu času své názory.“

„Plnohodnotný dohled nad státním zastupitelstvím by měl v zákoně být, a v současném návrhu není,“ shrnul svou největší výhradu Martin Plíšek.

autoři: tpa , oci
Spustit audio