Bojím se, že finální boj o Mosul budou hrozná jatka, říká válečná zpravodajka Lenka Klicperová

Šéfredaktorka časopisu Lidé a Země a válečná zpravodajka Lenka Klicperová se nedávno vrátila z bojových oblastí Iráku a Sýrie. Podařilo se jí dostat do okrajové části Mosulu, která už je osvobozená.

„Je sice osvobozená, ale je tam spousta skrytých hrozeb v podobě třeba zaminování ulic nebo skrytých ostřelovačů, kteří se ještě mohou skrývat v opuštěných budovách. Také místní obyvatelstvo není úplně vždy přátelské, protože žilo dva roky pod Islámským státem a spousta z nich jsou stále jeho sympatizanti, takže nemůžete vědět, kdo z lidí, které potkáte, je potenciální sebevražedný útočník,“ říká Lenka Klicperová.

Na frontovou linii se dostali díky povolení armády, ale také díky svým přesvědčovacím schopnostem. Vraceli se ze Sýrie zpátky k Mosulu, když se tam dostal do potíží štáb CNN. Novináři málem zemřeli a padlo mnoho vojáků. Tak dlouho přemlouvali vojáka na check-pointu, až je na vlastní riziko pustil, popisuje Klicperová.


Přála bych si, aby tam válka skončila, aby se Irák vydal nějakou normální cestou, kdy pomocí politických jednání bude tu situaci dál řešit, a aby se to obešlo bez dalšího násilí. LENKA KLICPEROVÁ

Na frontu jezdí jen s fotoaparátem a potřebnou technikou, jídlo ani věci na spaní si sebou Lenka Klicperová nevozí. Stejně tak nenosí zbraň, ale v Mosulu si poprvé koupila neprůstřelnou vestu. „Mosul je městská válka, opravdu masakr, může se tam stát cokoliv. Nešlo ani tak o to, že bych si uvědomila, že ji potřebuju, ale nutila nás k tomu irácká armáda, která říkala, že novináře nepustí dál, pokud nebudou mít balistiku. Musely jsme se s kolegyní vrátit a koupit si nějakou na trhu – určitě je hrozně nekvalitní, ale něco jsme mít musely.“

Jak bude podle ní vypadat finální boj o Mosul? „Strašně se bojím, že to budou hrozná jatka. Už teď islamisté útočí pomocí sebevražedných atentátníků. Jsou schopní dát sebevražednou vestu na teenagera, dítě nebo ženu. Používají i drony s výbušninami a proti tomu není obrany. Bohužel se tam nedá použít jiná technika, než boj muže proti muži a čištění města po domech,“ říká Lenka Klicperová.

Jak vypadá situace v syrském Kobani, kam Lenka Klicperová vezla materiální pomoc? Co udělali špatně dva Češi zatčení v Turecku? Poslechněte si celý rozhovor v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio