Boj arabských zemí proti Islámskému státu je pro ně riskantní

29. září 2014

Arabské země, které se připojily k Američanům v boji proti Islámskému státu, se tím ani v nejmenším netajily a odhodily své obvyklé obavy, že by mohly být obviněny z příliš těsných vztahů s Washingtonem.

Saúdská Arábie dokonce zveřejnila fotografie svých pilotů vedle útočných letadel, píše agentura AP.

Tato otevřenost odráží znepokojení, které zemím v Perském zálivu hrozba islamistů působí. Rovněž však chtějí předvést vojenské schopnosti svému největšímu soupeři Íránu, jenž je nejvýznamnějším ochráncem syrské a irácké vlády.

Sunnitské monarchie však svým zapojením do útoků riskují odvetu islamistů, jimž se nelíbí nálety na sunnitské bojovníky. Militantní webové stránky, které s Islámským státem sympatizují, hned přetiskly fotografie saúdských letců a vyzvaly k jejich zabití.

Americkým důvodům k zahájení leteckých útoků na Islámský stát však řada skupin v regionu příliš nevěří. Například syrští povstalci upozorňují, že jejich prosby o pomoc v boji proti Bašáru Asadovi Washington i arabské země ignorovaly, a proti džihádistům teď zasahují jen proto, že to vyhovuje jejich zájmům.

Čtěte také

Američané navíc nálety rozšířili a kromě Islámského státu bombardují i pozice Fronty al-Nusra, odnože Al-Káidy v Sýrii, ve snaze zlikvidovat hrozbu teroristického uskupení Chorásán, které proti nim chystá útoky. Některé syrské povstalecké skupiny s islamistickou ideologií se teď bojí, že se také stanou terčem amerického bombardování.

Všechny arabské země, jejichž letectvo se náletů účastní, jsou sunnitské monarchie řízené dědičnými vládci s dlouholetými vztahy s americkou armádou – Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Bahrajn. Další monarchie v Perském zálivu, Katar, hraje podle Američanů jen podpůrnou roli.

Američané v boji proti Islámskému státu

Snad nejzranitelnější vůči odvetě džihádistů je Jordánsko, jež sousedí se Sýrií a má vlastní silnou komunitu islamistů a ultrakonzervativních salafistů sympatizujících s Islámským státem.

Z Jordánska pocházel i Abú Mus‘ab Zarqáwí, zakladatel odnože Al-Káidy v Iráku, z níž Islámský stát vzešel. Byl zabit před osmi lety při americkém náletu v Iráku.

Jordánští salafisté jsou bombardováním pozic Islámského státu nanejvýš pobouřeni a radost z nich nemá ani místní Muslimské bratrstvo, které upozorňuje, že jordánská účast ohrožuje stabilitu a bezpečnost země.

Čtěte také

V gestu, jež je vnímáno jako pokus o utlumení hněvu salafistů, zprostil ve středu jordánský soud obvinění radikálního muslimského kazatele Abú Qatadu, jenž je znám svými sympatiemi k Al-Káidě. Podle analytiků by totiž mohl dodat náletům proti Islámskému státu na legitimitě, a pomoci tak vládě, anebo alespoň umlčet salafisty.

Účast sunnitských monarchií názorně ukazuje, jak velké obavy mají země v Perském zálivu ze vzestupu islamistických skupin po arabském jaru, zejména Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Jde zejména o Muslimské bratrstvo a nejrůznější skupiny více či méně napojené na Al-Káidu.

Saúdská Arábie zveřejnila fotografie svých pilotů, kteří po boku USA bojují proti Islámskému státu

Podle oslovených analytiků tyto země považují Islámský stát za přímou hrozbu své národní bezpečnosti. Saúdové a emiráty, které jsou ze zúčastněných zemí nejbohatší, se mohou chlubit nejlépe vyzbrojenými armádami, které vlastní i západní stíhačky a bojové vrtulníky Apache.

Aktivní vojenskou roli hrají už nějaký čas zejména Spojené arabské emiráty. Jejich jednotky byly součástí vojenské mise NATO v Afghánistánu a vláda spolu s katarskou rovněž poskytla letouny při bombardování Libye v roce 2011, které přispělo ke svržení Muammara Kaddáfího.

Washington také tvrdí, že emiráty minulý měsíc bombardovaly islamistické rebely v Libyi, ale monarchie to nepotvrdila. V současném tažení proti islamistům startují americké a francouzské bombardéry nejen z letadlové lodi George W. Bush kotvící v Bahrajnu, ale i ze základen v Kataru a emirátech. Saúdové zase dali k dispozici své základny k výcviku syrských povstalců.

Čtěte také

Zatím však není jasné, jak velkou roli budou sunnitské monarchie v boji proti islamistům hrát v budoucnu. Podle expertů to bude záviset na tom, jaké důsledky jejich zapojení do náletů přinese.

Saúdská Arábie a její spojenci ale mají širší strategii než jen boj proti Islámskému státu. Chtějí vyvinout tlak na Írán a nakonec vojenské tažení obrátit proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, o jehož pád dlouhodobě usilují. Doufají, že jeho režim oslabí a pak ho pomocí leteckých úderů svrhnou.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio