Bohumil Pečinka: Pokud má Senát obhájit smysl své existence, měl by co nejdřív ustavit své orgány

6. listopad 2018

Politici se stále neshodli, kdo by měl stanout v čele horní komory Parlamentu. Další kolo jednání je na programu tento týden. Kdo usedne v čele Senátu?

„Veřejně propírané debaty senátorů o tom, kdo bude jejich předsedou, jsou to nejhorší, co mohlo nastat,“ myslí si zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. „Měli by se vrátit ke smyslu Senátu a respektovat dřívější zvyklosti, že předsedou se stane představitel nejsilnějšího klubu.“

Tentokrát ovšem jednání komplikuje fakt, že nejsilnější kluby jsou dva a navíc lidovci, kteří počítali s dobrým výsledkem v senátních volbách, se teď myšlenky na křeslo předsedy nechtějí vzdát a usilují o hlasování takzvaně na sílu.

Senát je v křeči a neumí se dohodnout. Vyplývá to hned z několika faktorů, přičemž tím nejvýznamnějším je, že do toho vstoupily i prezidentské kalkulace.
Bohumil Pečinka

Čekárna na prezidentství

„Předseda Senátu totiž v případě, že prezident rezignuje, přebírá většinu jeho ústavních pravomocí po dobu, než jsou vypsány nové volby,“ vysvětluje komentátor Reflexu.

„A vzhledem k atmosféře v určité části české veřejnosti, že prezident Zeman by nemusel dokončit celé své funkční období, se najednou stal předseda Senátu něčím víc. Najednou se hraje o to, kdo bude možná budoucím prezidentem nebo přinejmenším prezidentským kandidátem s kampaní zdarma.“

Senát nemá být protiváhou Hradu

„Senát se obměňuje postupně po dvou letech, proto je důležité, aby se zachovala kontinuita. Předsedou výboru by proto měl být vždy člověk, který už má se senátorstvím několikaletou předchozí zkušenost,“ vysvětluje Bohumil Pečinka princip seniority, na kterém funguje horní komora Parlamentu. Nově zvolení senátoři podle něj tento princip zpochybňují a chtějí zakotvenou zvyklost přeskočit.

Nesouhlasím s tím, že Senát má být protiváhou Hradu, jak tvrdí někteří senátoři. Úlohou Senátu je hlasovat o podobě zákonů, vracet je, opravovat, ale nikde v Ústavě není dáno, že má být protiváhou čehokoli.
Bohumil Pečinka

Další témata rozhovoru: Jak se hledá nový předseda Senátu? Co očekávat od nového šéfa české diplomacie? Jaký je cíl návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související