Bohumil Pečinka: Bez jasné bezpečnostní koncepce státu nás kdokoli může „vypnout“

14. leden 2019

Má Česká republika jasnou zahraniční a bezpečnostní politiku? A je naše infrastruktura dostatečně chráněná před ohrožením zvenku?

„Můžeme si myslet o zahraniční politice Polska a Maďarska v posledních osmdesáti letech, co chceme, ale tyhle dva státy mají nějak vyjasněnou zahraničněpolitickou koncepci. Česká republika ji nemá,“ tvrdí v pořadu Jak to vidí komentátor Bohumil Pečinka.

„Krásně se to demonstruje na tom, jakým způsobem se u nás diskutuje o bezpečnostních otázkách jako, jestli čínské technologie používat, nebo nepoužívat ve veřejné správě a v citlivých oblastech, které mohou v případě ohrožení ochromit chod státu,“ vysvětluje. „Ta debata je na velmi nízké úrovni. Politici se udávají a kritizují přes média, přestože tyhle věci by si měli nejdříve vyjasnit samy tajné služby, které si platíme, a politici v Bezpečnostní radě státu.“

Co nás ohrožuje?

Huawei (Ilustrační foto)

„Když neexistuje základní bezpečnostní koncepce státu a když nevíte, co s ní chcete dosáhnout, jste třtina ve větru se klátící a podléháte zájmům různých ekonomických skupin, pro které může být výhodnější tu udělat nějaký velký obchod s Ruskem, tu s Čínou…“ říká Bohumil Pečinka a zdůrazňuje, že těmto vlivům by zahraniční politika státu neměla podléhat. „Ta by měla být silná a měli by ji sdílet všechny strany,“ dodává.

V době kybernetických bezpečnostních rizik, kdy nás může nějaká jiná země kdykoliv během pěti minut „vypnout“, to platí o to víc. Pokud to tak nebude, hrozí podle Bohumila Pečinky, že bude Česká republika a její infrastruktura snadno napadnutelná.

Další témata rozhovoru: Proč by se měli voliči zajímat o květnové volby do evropského parlamentu víc než v minulých letech? A jak by se k nim měly postavit české politické strany? Užívá Čína své technologické výrobky ke špionáži? Jaké bylo při pohledu zpět české předsednictví Radě Evropy v roce 2009? A dá se předpovědět, co bude určovat naše příští předsednictví? A jak zamíchají českou politikou chystané sjezdy politických stran?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související